Nieuw bezoekerscentrum van havenbedrijf Gent krijgt vorm

Aan de Rigakaai, in het zuiden van de haven, net langs de Vliegtuiglaan, is het Havenbedrijf Gent bezig met de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum. Het wordt het nieuwe centrale punt voor alle georganiseerde bezoeken aan de haven. 

Het opvallend gebouw is ontworpen door het architectenbureau Tetra uit Brussel, dat werd geselecteerd uit de 170 kandidaten die een inzending deden voor de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Het bezoekerscentrum maakt gebruik van duurzame technieken en materialen. Zo wordt er  gebruik gemaakt van zonnepanelen, regenwater, warmterecuperatie en zonneschermen.

69801

Tot nu toe worden georganiseerde bezoeken aan de haven ontvangen in het administratiegebouw van het Havenbedrijf aan de John Kennedylaan. Zowel bedrijven, ambassadeurs als organisaties, verenigingen en scholen brengen een bezoek aan de haven, goed voor 7.000 bezoekers per jaar. Het nieuwe bezoekerscentrum geeft meer mogelijkheden om bezoekers te ontvangen.

Het gebouw krijgt een grote, multifunctionele ruimte voor groepen tot 100 personen. Deze zaal wordt ook geaccentueerd in de gevel door zijn ’toeter-vorm’ die gedeeltelijk over de kaai hangt en waaruit men een uitzicht op de haven heeft en de activiteiten in het Grootdok kan aanschouwen.

62574

Op het gelijkvloers komt er de ontvangsthal en komen er ook vertrekken voor de Schipperij zelf met kleedruimtes, douches, opslagruimte en een refter. Op de eerste verdieping komt er kantoorruimte en de multifunctionele zaal met zicht op de haven.Deze noodzakelijke voorzieningen zijn er voor de personeelsleden van de afdeling Schipperij van het Havenbedrijf. Het Havenbedrijf beschikt immers over een aantal eigen schepen voor onder meer het onderhoud van het wateroppervlak, het ophalen van zwerfvuil en scheepsafval en het leveren van drinkwater aan zeeschepen. Deze schippers en matrozen hebben nu nog hun stek op het oude schip de ‘Stern’ aan het Grootdok.

Bron: Haven Gent / Foto’s: Lucas Selfslagh / Illustraties: TETRA Architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.