Tentoonstelling “Wereldtentoonstelling 1913. Gijs Van Vaerenbergh” komt naar Gent

Tijdens de winter van vorig jaar kon je in deSingel in Antwerpen terecht voor de tentoonstelling “Jonge Denkers, Makers, Dromers. Gent Wereldtentoonstelling 1913. Gijs Van Vaerenbergh”. De Gentse dienst Monumentenzorg en Architectuur brengt de tentoonstelling nu naar Gent in samenwerking met het Stadsontwikkelingsbedrijf Gent dat zijn ruimtes beschikbaar stelt voor deze tentoonstelling.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Gent haar wereldtentoonstelling organiseerde. Deze tentoonstelling was de aanleiding voor een grondige renovatie van de binnenstad en zorgde ook voor een nieuwe kijk op architectuur en infrastructuur. Het historische centrum van de stad zelf werd zodanig aangepakt, dat men zichten ging ensceneren en construeren, zoals de Sint-Michielshelling als centraal uitzichtpunt over de Gras- en Korenlei en de Gentse kuip met zijn drie torens.

Het onderzoek van Gijs Van Vaerenbergh in functie van Jonge Makers, Denkers, Dromers resulteerde in het ontwerp van nieuwe architectuurobjecten die fungeren als belvedère, als reactie op deze geconstrueerde zichten en kijk op architectuur van de vorige eeuw.

Deze kijkmachines moeten de blik richten naar de omgeving en een nieuwe kunstmatige orde tonen.

Uitgangspunt voor het onderzoek die in deze tentoonstelling wordt uitgebeeld in collages en foto’s, is de vraag naar een hedendaags en kritisch perspectief voor en op Gent.

De tentoonstelling is vrij te bezoeken in de Kluizenzaal van het sogent (Volderstraat 1, 9000 Gent), vanaf vrijdag 6 september 2013 tot 28 maart 2014, doorlopend van 8u30-16u30 op weekdagen en zaterdag tussen 10u00-17u00.

Bronnen: sogent, VAi & deSingel / Foto’s & illustraties: Gijs Van Vaerenbergh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.