Nieuwe topsporthal voor Zwijnaarde

Naast de bestaande sporthal uit de jaren ’80 in Zwijnaarde, wordt momenteel een splinternieuwe sporthal gebouwd. De nieuwe topsporthal Hekers, ontworpen door Vanwassenhove Architecten uit Zwijnaarde, zal voornamelijk gericht zijn op de balsporten zoals handbal en basket en zal vooral dienst doen als competitiezaal. Door de sporthal op te bouwen in verschillende, verspringende volumes, werd het mogelijk om heel veel daglicht in de zaal binnen te laten stromen.

sporthal-hekers-1

Doordat de zaal een competitiehal wordt, zijn er vaste tribunes voorzien, een vergaderzaal, VIP-ruimte en een grote cafetaria. Naast deze hoofdfuncties, is er ook een petanquezaal, fitnessruimte en ondergrondse parking.

Het architectenbureau wou bewust het zwartedoos-concept van de standaard sporthal links laten liggen en ging dan ook resoluut voor een architecturaal én structureel hoogstandje. De zaal werd een volumespel van verspringende gevelvlakken, waardoor stroken ontstaan die de daglichtintegratie volop toeliet. De grote foyer dient als ontmoetingsruimte en verbinding tussen de oude en nieuwe sporthal.

Vanuit het streven naar een aangename binnenruimte en het engagement op vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid werd het zwartedoos-concept, dat zo vaak als basis dient voor sportcentra, volledig achterwege gelaten. Om ruim daglicht binnen te krijgen, zonder de spelers te verblinden en vanuit de structurele logica van overspanningen in stalen vakwerken, ontstond het idee om te spelen met verschillende volumes die elkaar afwisselen in hoogte en in lengte.

Er werd dus ook heel wat aandacht gegeven aan het realiseren van een laag energetisch gebouw, met een laag K-peil en E-peil (doel is lager dan E50 te geraken uiteindelijk). Dit kan bereikt worden door een doorgedreven daglichtsturing om het energieverbruik te verminderen en de bestaande verwarmingsinstallaties van de oudere sporthal worden vervangen door nieuwe, efficiëntere ketels. Er werd ook gekozen voor ventilatie met warmterecuperatie en vloerverwarming.

De sporthal zelf wordt opgebouwd als een betonskelet met stalen vakwerkliggers die de grote overspanningen over de zaal maken. Het betonskelet wordt vervolgens opgevuld met betonnen sandwichpanelen, ingevuld met licht doorlatende gevelplaten die quasi even goede isolatiewaarden hebben als glas.

Bronnen: Vanwassenhove Architecten & Architectura / Foto’s & illustraties: Vanwassenhove Architecten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.