Bezoekerscentrum Havenbedrijf Gent klaar voor eerste bezoekers

In september brachten we nog een werf-update over de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum van het Havenbedrijf Gent aan de Rigakaai, maar deze week werd het nieuwe gebouw officieel geopend.

Aan de Rigakaai, in het zuiden van de haven van Gent, net langs de Vliegtuiglaan, realiseerde het Havenbedrijf Gent een nieuw bezoekerscentrum waaruit alle georganiseerde bezoeken aan de haven zullen vertrekken.

Een symbolische plek, want dit is de grens tussen de stad en de hedendaagse haven.

Mathias De Clercq, schepen en voorzitter van het Havenbedrijf Gent.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

Het bezoekerscentrum zal jaarlijks meer dan 15 000 mensen ontvangen voor verschillende doeleinden. Vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties, groepsbezoeken van verenigingen en scholen worden vanaf nu ontvangen in het nieuwe gebouw.

Tot voorheen werden georganiseerde bezoeken aan de haven ontvangen in het administratiegebouw van het Havenbedrijf aan de John Kennedylaan.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau Tetra uit Brussel, dat werd geselecteerd uit de 170 kandidaten die een inzending deden voor de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Het bezoekerscentrum maakt gebruik van duurzame technieken en materialen. Op het dak van het gebouw liggen zonnepanelen en via een warmtepomp met dokwater wordt het gebouw verwarmd en gekoeld. Ook voor de hoofdzetel van het Havenbedrijf aan de John Kennedylaan, wat het eerste passiefkantoor in België was, werden gelijkaardige technieken toegepast.

Een grote, multifunctionele ruimte biedt plaats voor groepen tot 100 personen en wordt geaccentueerd in de gevel door zijn ‘toeter-vorm’ die gedeeltelijk over de kaai hangt en waaruit men een uitzicht op de haven heeft en de activiteiten in het Grootdok kan aanschouwen.

62574

Op het gelijkvloers is er de ontvangsthal en zijn er ook vertrekken voor een 20-tal personeelsleden van de Schipperij zelf met kleedruimtes, douches, opslagruimte en een refter. Het Havenbedrijf beschikt immers over een aantal eigen schepen voor onder meer het onderhoud van het wateroppervlak, het ophalen van zwerfvuil en scheepsafval en het leveren van drinkwater aan zeeschepen. Op de eerste verdieping is er kantoorruimte en de multifunctionele zaal met zicht op de haven.

Naast het bezoekerscentrum ligt ook het havenjacht ‘Jacob van Artevelde’ waarmee bezoekers gratis de haven kunnen verkennen op zaterdag.


Grotere kaart weergeven

Bron: Haven Gent, Portaal van Vlaanderen & De Redactie / Illustraties: TETRA Architecten / Foto’s: Dennis De Smet

1 reply on “ Bezoekerscentrum Havenbedrijf Gent klaar voor eerste bezoekers ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.