Een kijkje nemen op de ACEC-site

Vorig weekend ging Gentcement een impromptu bezoek brengen aan de ACEC-site die wordt herbestemd onder de naam Dok Noord, een onderdeel van de Oude Dokken. Stilaan begint de focus in dit interessante stukje stad te verschuiven van afbreken naar opbouwen, en dat zorgt natuurlijk voor leuk beeldmateriaal!

Het gebied heeft al eeuwen een industrieel karakter. De eerste industrie werd reeds in 1834 verwelkomd, namelijk “Etablissements du gaz”, een gasfabriek die instond voor de openbare stadsverlichting. Begin de twintigste eeuw werd overgeschakeld op machine- en motorenbouw. Na de oorlog werd ACEC (Ateliers de Constructions Électriques de Charleroi) hoofdspeler op de site. ACEC was vroeger de belangrijkste Belgische producent van elektromotoren en huishoudtoestellen, in de jaren ’60 draaide het evenveel omzet als Philips. Het bedrijf kwam echter in moeilijkheden rond de eeuwwisseling en na decennia verval werden alle activiteiten stopgezet in 2005.

Na slechts één jaar was er echter al sprake van een herbestemmingsplan waarin industriegebied wordt getransformeerd naar ruimte om te wonen, werken, winkelen en ontspannen. Er werd een selectie gemaakt van waardevolle en niet-waardevolle bebouwing en een inventaris van het industriële erfgoed op de site. Het resultaat is een groot herboren gebied met een veelvoud aan geclusterde functies en industrieel-archeologisch patrimonium verspreid over de hele site. Het wonen wordt geclusterd aan de Sassevaartstraat, werken en winkelen aan Dok Noord en cultuur aan de Sint-Salvatorstraat.

De historische gevel aan Dok Noord wordt behouden, daarachter komt een ‘winkelcentrum’ met meer dan 18.000 m² winkelplezier. Onder de winkels die verwacht worden zijn grote spelers als Delhaize, Hema, Action, etc., maar eveneens lokale handelaars als de Direkteurswoning (nu gelegen aan het Rabot).

De cluster aan de Salvatorstraat wordt ingevuld door cultuurorganisaties, in combinatie met ruimte voor beperkte evenementen. De goede bereikbaarheid en de isolatie t.o.v. het wonen waren doorslaggevend bij de keuze van deze site.

De bestaande kantoorruimtes in de gebouwen langs Dok Noord en de Sassevaartstraat worden behouden en uiteindelijk via gefaseerde renovaties uitgebreid. Al heel wat innovatieve, creatieve bedrijven openden een kantoor op de site. Enkele voorbeelden: Talking Heads (social media), ManCloud (software), Greentop (groene daken), BoHo (naaiatelier),…

Kortom, nog veel in het verschiet voor deze interessante plek. Het winkelcentrum opent de deuren in september 2014, en in afwachting daarvan kan je onderstaand schoons tegenkomen.

Kijk virtueel rond op de site! Klik met je muis en sleep in het rond voor een 360° panorama:


View Larger Map

Bron: Dok Noord / Interactief panorama: Olivier De Roo / Foto’s: Lucas Selfslagh

1 reply on “ Een kijkje nemen op de ACEC-site ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.