Dag van de Architectuur: wat te bezoeken

Op zondag 13 oktober organiseert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) opnieuw de Dag van de Architectuur. In Vlaanderen en Brussel worden meer dan 150 activiteiten georganiseerd, bijna het dubbele van de vorige editie. 

PersbeeldMen kan niet enkel gebouwen bezoeken die anders nooit toegankelijk zijn, maar er zijn ook fiets- en wandeltochten, tentoonstellingen, lezingen en filmvoorstellingen. Dit alles speelt in op het thema van deze editie: Bloeiende landschappen.

Wordt Vlaanderen één grote parkstad? Hebben alle verkavelingstuinen samen de kracht van een natuurgebied? Is hoogbouw de beste oplossing voor het gebrek aan betaalbare bouwgrond? Hoe combineer je een fabriek met een winkelstraat? Komt na het groendak het groentendak?

Nieuw voor deze editie is de keuze van één stad of regio als hoofdstad van de Dag van de Architectuur. Genk wordt de eerste hoofdstad, waar de huidige problematiek van een parkstad zeer zichtbaar is geworden. Deze jonge stad zoekt samen met haar inwoners naar manieren om de stad Genk om te vormen tot een duurzame en kwaliteitsvolle leefomgeving. De parkstad Genk heeft veel troeven maar wordt geconfronteerd met zware economische uitdagingen. Om te slagen moet de ruimtelijke ambitie op één lijn gebracht worden met de maatschappelijke ambitie. Genk is ook een laboratorium voor de industriële samenleving van de toekomst.

Het campagnebeeld van de Dag van de Architectuur is een fotografische recreatie van beeldend kunstenaar Arno Roncada, gebaseerd op het landschap in Genk.

Interessante projecten & activiteiten te bezoeken in en rond Gent:

Woning G-S door Graux & Baeyens Architecten.

Verbouwing van een negentiende-eeuws hoekhuis met een uniek zicht op de oude havendokken van Gent. De architecten hebben een symbiose gecreëerd tussen de typologie van de bestaande woning en een open hedendaagse invulling.
Links: Meer info en reservatie / Foto’s: Luc Roymans

De Sportschool, het nieuwe wijkcentrum en wijkpark De Porre in Gentbrugge.

We schreven er onlangs nog een uitgebreid artikel over met uitgebreide fotoreportage, maar zondag is het de moment om dit nieuw wijkdeel te ontdekken met je eigen ogen. Bezoek de nieuwe Sportschool van Nero Architecten (enkel na inschrijving), het wijkcentrum van aNNo-architecten i.s.m. In-tense en het – voorlopig nog niet-groene – wijkpark, ontworpen door het het Buro Voor Vrije Ruimte en Vandriessche Architecten.
Link: Meer info over het wijkcentrum, de Sportschool & het wijkpark / Foto’s: Fréderic Louis

Het Lievehof door 360 architecten op de Kolveniersgang.

Het Lievehof bevindt zich op de site van de voormalige verffabriek Lippens, een van de laatste getuigen van het rijke industriële verleden aan het Rabotstation. Waar deze plek vroeger een wat verlaten en onbestemde indruk vertoonde, vormt het Lievehof nu een belangrijke schakel tussenin het historische stadscentrum en de nieuwe stadsontwikkelingsprojecten in de Rabotwijk.
Links: Meer info en reservatie / Foto’s en maquette: 360 architecten

Meergezinswoning in de Gewad, door Atelier Vens Vanbelle.

Het project werd onlangs genomineerd voor de Belgische Prijs voor Architectuur 2013. Vier appartementen werden inventief rond een centrale patio gewikkeld, waardoor de vier appartementen onder, over en door elkaar lopen. Het gebouw kwam op de locatie van een voormalige kledijwinkel die was uitgebrand. Van de bestaande structuren werd enkel de achtergevel behouden, zodat op de centrale binnenkoer de originele afmetingen van het gebouw zichtbaar blijven. Een grote, hellende spiegel weerkaatst het daglicht tot diep in de patio.
Links: Meer info en reservatie / Foto’s: Atelier Vens Vanbelle

Residentie Ham langs de Leie, door CAAN Architecten.

Nieuw appartementsgebouw van veertien appartementen en twee penthouses langs de Leie en het jaagpad Reke, met zicht op de Portus Ganda. De zuidwestoriëntatie liet toe om alle woningen aan de zijde van de Leie een breed terras te geven met een prachtig uitzicht. De hoger gelegen flats kijken uit op de Gentse binnenstad. De openheid werd gerealiseerd binnen een strak raster van betonelementen.
Links: Meer info en reservatie / Foto’s: CAAN Architecten

Kavelwoning aan de Tichelrei, door Architecten De Vylder Vinck Taillieu.

Een huis is kamers. Kamers met ramen. Kamers met vloeren. Vloeren met balken. Muren met baksteen. Wanden met stijlen. Daken met pannen. Balkonnetjes met stijltjes. Trappen met leuningen. En kasten onder trappen. Ramen in wit. Dakgoten in wit. Bakstenen in rood. Hekjes in groen. Stijltjes in wit. Pannen in zwart – blinkend.
Links: Meer info en reservatie / Foto’s en maquette: DVVT

Naast deze selectie, zijn er echter nog heel wat andere activiteiten en projecten, deze vind je terug hier.

Opgelet: voor sommige rondleidingen of projecten moet je op voorhand reserveren, dit kan op de website van de Dag van de Architectuur.

Bron & info: Dag van de Architectuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.