Reflecterende uitbreiding en renovatie voor sporthal Schoonmeersen

Het Belgische architectenbureau Lens°ass architecten werkte samen met het Sloveense SADAR+VUGA voor de uitbreiding en renovatie van de sporthal van de campus Schoonmeersen, vlakbij het Sint-Pietersstation. Het project omvat de renovatie van het bestaande gebouw en de nieuwbouw van een sporthal.

De noordelijke gevel aan de kant van de spoorweg die de huidige inkom is van het gebouw, wordt volledig meegenomen in het nieuwe ontwerp en wordt omgevormd tot een strook tussen het oude en nieuwe gebouw met functies als cafetaria, fitness, EHBO en opslagruimte.

sportcomplex-schoonmeersen-5

De nieuwe sporthal wordt een groot en compact volume dat als het ware wordt opgetild boven het maaiveld. De drie vrije gevels zijn dus op het gelijkvloers volledig opengemaakt met een glazen gevel waardoor de activiteiten binnenin tot buiten zichtbaar zijn voor passanten. Het geplooide geveloppervlak bestaat uit licht reflecterend plaatmateriaal dat de groene omgeving en het spoorverkeer weerspiegelt. Het volume moet een nieuw visueel baken vormen voor de noordelijke ingang van de campus Schoonmeersen.

The monolithic volume of the new sports hall is fairly simple, compact, non structured, almost abstract.

sportcomplex-schoonmeersen-2

De sportzaal is geïsoleerd naar de normen van passiefbouw zodat het met weinig externe en interne warmtebronnen verwarmd kan worden zoals eenvoudige luchtverhitters en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en debietregeling. Door de glazen wanden en stukken binnenafwerking onder een bepaalde helling te plaatsen, wordt het geluid weerkaatst naar akoestisch absorberende panelen aan het plafond waardoor er geen echo’s of lawaaioverlast ontstaat, iets waar oudere sporthallen het akoestisch vaak slecht in doen.

De bouw begint volgend jaar en de oplevering is gepland voor 2015.


View Larger Map

Bron: Architectura & ArchDaily / Illustraties: SADAR+VUGA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.