Paviljoen13: De Groote Gentsche Tentoonstelling

Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de Wereldtentoonstelling in Gent plaatsvond, een gebeurtenis dat Gent duidelijk niet ongemoeid liet en tot op heden zijn sporen nalaat. In dit herdenkingsjaar wordt er echter niet enkel naar het verleden gekeken.

De Dienst Cultuurparticipatie van Stad Gent greep de kans om de Gentenaars uit te nodigen om na te denken over wat Gent nog kan verbeteren, over wat Gent nog Gentser kan maken. Deze vraag resulteerde in een ontwerpwedstrijd die creatievelingen, jong en oud, opriep een paviljoen te ontwerpen.

"De Schakel", © Céline De Clercq
“De Schakel”, © Céline De Clercq

Paviljoen13 werd een ontwerpwedstrijd die beroep deed op de fantasie en de creativiteit van iedereen die Gent genegen is, van iedereen die zich aan deze stad een gedroomd paviljoen in de meest brede betekenis van het woord zag toevoegen.

De ontwerpen zelf moesten een vertaling worden van de visie op de noden en mogelijkheden van de stad van vandaag. Ze konden duurzaam, artistiek, flexibel of ontmoetingsgericht zijn en richtten zich zo op het nog meer leefbaar maken van de stad als gedeelde gemeenschap en als broedplaats voor vernieuwing.

Uiteindelijk werden 37 verschillende en zeer verscheiden ontwerpen binnengebracht die door een jury werden beoordeeld. De multidisciplinaire jury, onder het voorzitterschap van Jo Lefebure van de Dienst Monumentenzorg en Architectuur, selecteerde 4 laureaten.

"Brugpark", © Jan Detavernier & Yves Marquillie
“Brugpark”, © Jan Detavernier & Yves Marquillie

Benieuwd naar de laureaten en alle andere ontwerpen? De tentoonstelling Paviljoen13 is gratis te bezichtingen in de Sint-Niklaaskerk (toegang via Korenmarkt) van zaterdag 30 november tot zondag 8 december 2013, elke dag van 11 tot 17 uur. Bezoekers kunnen hun voorkeur voor een van de ontwerpen meegeven en op zondag 8 december wordt om 16 uur de publieksprijs uitgereikt.

Naast de tentoonstelling kan je ook het reuze mecano-paviljoen door rocsa vzw bekijken, Gent virtueel bezoeken in de 3D-cave, etc. Over de middag, tussen 12 en 13 uur kan je een gratis snelcursus 3D-printen volgen met Timelab.

Bron: Dienst Cultuurparticipatie, Stad Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.