Nog nooit was het Rabot zo kleurrijk

De sloopwerken van de eerste Rabottoren aan het Griendeplein zijn ondertussen al een tijdje aan de gang, maar voor het eerst in enkele maanden tijd wordt het visueel ook echt zichtbaar. Met het verwijderen van de gevelpanelen krijgen we de interieurs te zien van de vele woonkamers. De vaak felle kleuren van het behangpapier of de geverfde muren worden ingekaderd door het strak ritme van de raamkaders. Bijna een abstract kunstwerk.

Fotograaf Pieter Lozie merkte deze kleurrijke verschijning ook op, en bezorgde ons een fascinerende fotoreeks van de Rabottoren waarin dit visueel ‘kunstwerk’ des te meer opvalt.

© Pieter Lozie
© Pieter Lozie

Door het verwijderen van de vaste gevelpanelen en het glas, werd de grijze, nietszeggende toren opeens een licht en kleurrijk element in de Rabotwijk. Een waar contrast met de andere, nog bewoonde Rabottorens 2 en 3.

© Pieter Lozie
© Pieter Lozie

De 3 torens uit de jaren ’70 tellen samen zo’n 572 sociale appartementen, goed voor zo’n 840 bewoners en moeten plaatsmaken voor nieuwe sociale woningen. De torens zijn sterk uitgeleefd en voldoen niet meer aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van onze huidige maatschappij. Deze hele problematiek hadden we al eerder bestudeerd in een voorgaand artikel.

© Pieter Lozie            © Pieter Lozie

© Pieter Lozie

Later dit jaar belooft de sloop nog een pak spectaculairder te worden, wanneer het gebouw echt met de grond gelijk zal gemaakt worden. En dat zal met een enorme kraan gebeuren die het gebouw stuk voor stuk zal afknagen, en niet met springstof zoals velen hadden gehoopt.

rabot-toren-pieter-lozie-04

© Pieter Lozie
© Pieter Lozie


Bekijk grotere kaart

Tekst: Fréderic Louis / Foto’s: Pieter Lozie

9 replies on “ Nog nooit was het Rabot zo kleurrijk ”
  1. Ik passeer er praktisch dagelijks en het blijft mij fascineren hoe kleurrijk de ex-bewoners waren in deze kille grijze Rabotblokken.
    Schitterende fotoreeks !!!!
    (Mijn instagramfotos stellen hier niks bij voor :p)

  2. WAUW!!!
    Gestudeerd aan het Kaho dus de blokken zijn een stukje geschiedenis voor me!
    Kan deze foto’s ergens verkrijgen voor op te hangen in onze living?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.