Passief wonen in het groen in Gentbrugge

Verscholen tussen de bomen van een oud kasteelpark in Gentbrugge, ligt de passiefwoning van architect Peter Geldof. Gekaderd in een bosrijke omgeving en enkele oude gebouwen van meer dan een eeuw oud, was het voor de architect van groot belang om het ontwerp zoveel mogelijk te laten opgaan in zijn omgeving en dit met een bijzondere aandacht voor de ecologie en duurzaamheid.

De geschiedenis van het oude kasteelparkje gaat terug tot eind de jaren 1800. Het kleine kasteeltje, waar een deel van de familie reeds opgroeide, was voorheen eigenlijk een soort conciërgewoning voor een veel groter kasteel iets verder in de straat, dat echter in de jaren ’70 werd gesloopt. Het bos was oorspronkelijk een statig park met fonteinen, en is pas beginnen groeien tot een echt bos toen het park niet meer werd onderhouden in de jaren ’30.

peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-01

© Marcel Van Coile
© Marc Van Coile

Gelegen naast dit klein kasteeltje, ligt nu de recent verwezenlijkte woning van Peter Geldof, die het huis ontwierp voor zichzelf en zijn gezin. De architect had reeds ervaring met het realiseren van passiefwoningen, dus was zich heel bewust van de aanpak voor het ontwerp en uitwerken van de woning.

Er heersen veel misvattingen over passiefbouw. Dat het veel duurder is, bijvoorbeeld, terwijl enkel de kost van vooral het raamwerk een stuk hoger ligt.

De architect streefde een hoge compactheid van de woning na. Door het contactoppervlak met de buitenlucht zoveel mogelijk te minimaliseren, gaat de woning minder energie verbruiken per kubieke meter, én kost het ook minder om je woning te doen bouwen doordat er minder extra verliesoppervlakten zijn. Bovendien is de woning volledig luchtdicht waardoor er geen enkel spleetje meer is waar koude buitenlucht binnen kan of warme binnenlucht kan ontsnappen.

peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-03

© Marcel Van Coile
© Marc Van Coile

De architect zocht een zachte natuurtint als vloerbedekking maar geen enkele soort tegel was hier voor geschikt. Er werd uiteindelijk gekozen voor een 3 millimeter dikke, strakke gietvloer van polyurethaan die over alle verschillende ruimtes en kamers, mooi in elkaar loopt zonder enige voegen. Deze slijtvaste vloerbedekking is bovendien ook nog eens heel onderhoudsvriendelijk. Op de verdieping werkt gekozen voor een kurklinoleum vloer.

peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-09

peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-10
© Marc Van Coile

De woning is opgebouwd in houtskelet die Peter Geldof grotendeels zelf in elkaar heeft gevezen. De binnenkant is vervolgens bezet met OSB-platen en zorgvuldig afgetapet om de luchtdichtheid te waarborgen.

peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-15         peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-17
© Lieven Hoste

De buitenzijde is bekleed met groene en zwarte vezelcementplaten, die in stroken afwisselen van kleur en zo proberen op te gaan in de bosrijke omgeving. De gesloten voorgevel verzekert het gevoel van privacy terwijl de zuidelijke gevel met zijn verdiepingshoge, driedubbel beglaasde ramen volledig openstaat naar de tuin en zijn omgeving.

peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-07

peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-08
© Marc Van Coile

Houten accenten aan zowel de buitenkant als de binnenkant van de woning zorgen voor een speelse compositie. Zo markeert de houten gevel en luifel de toegang van de woning in de voorgevel, en voorkomen de houten verschuifbare zonneweringen oververhitting van de woning. Binnenin wordt hout ook gebruikt voor specifieke wanden en elementen.

peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-06

peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-13
© Marc Van Coile

De knik in het dak zorgt ervoor dat de zonnepalen op het dak niet zichtbaar zijn voor de buren. Ontwerpen met respect voor de buren, je kan het niet over iedereen zeggen.

In de winter heeft het gezin voldoende met een minimale verwarming om de woning op een aangename temperatuur te houden dankzij de perfecte luchtdichtheid en de goed geïsoleerde bouwschil (40 cm isolatie in de wanden en het dak, 30 cm in de vloeren). Een zonnecollector met vacuümbuizen zorgt voor het sanitair warm water en verwarming. Verder is er ook nog een type D-warmteterugwinning uit de extractielucht en is er regenwaterrecuperatie. Zo haalt de woning een K-peil van K15 en een E-peil van E28.

Meer technische informatie kan u terugvinden op de website van Ecobouwers.

© Lieven Hoste
© Lieven Hoste
peter-geldof-passiefwoning-gentbrugge-11
© Marc Van Coile
© Peter Geldof
© Peter Geldof

Tekst: Fréderic Louis / Foto’s: Marc Van Coile voor Eternit &  Lieven Hoste voor LiquidFloors

1 reply on “ Passief wonen in het groen in Gentbrugge ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.