Startschot voor duurzaam kantoorgebouw aan Dampoort

Met de afbraak van de bestaande gebouwen aan het Oktrooiplein, vlakbij de zwaaikom aan de Dampoort, is een van de eerste private nieuwbouwprojecten voor het nieuwe masterplan van de Oude Dokken begonnen. Het kantoorgebouw, ontworpen door het Gentse evr-Architecten, zou tegen begin 2016 opgeleverd moeten zijn.

De locatie van het toekomstige kantoorgebouw is op deze dag nog te zien als een cluster van verschillende volumes van kantoren en woningen zonder een echte samenhang. Een deel van het bouwblok wordt dus gesloopt om plaats te maken voor een nieuw kwalitatief en duurzaam kantoorgebouw van 9.300 m². Het gebouw heeft ook plaats voor 61 wagens in een ondergrondse parking en een fietsenstalling voor 115 fietsen.

kantoor-dampoort-evr-architecten-2
© evr-Architecten

Het kantoorgebouw is een ontwerp van evr-Architecten dat gespecialiseerd is in duurzame en ecologische bouwprojecten en hun kennis dan ook ten volle gebruikte om een duurzaam ontwerp uit te werken voor dit kantoorgebouw. Met een goed geïsoleerde façade en het gebruik van buitenzonnewering, gecombineerd met aardwarmte en zonne-energie, wordt het gebouw van vijf tot zeven verdiepingen een voorbeeld op het vlak van laag energiegebruik. De ambitie van het architectenbureau is dan ook om het ‘BREEAM Excellent’-certificaat te halen, een Brits toonaangevend duurzaamheidsstandaard.

Planmatig werd gekozen voor een H-vormige inplanting voor een optimale daglichttoetreding en met een groot atrium dat van groot belang is voor het technisch concept en klimaatcontrole van de kantoorruimtes.

Om het Oktrooiplein meer tot zijn recht te laten komen, zal het gebouw op straat niveau iets naar binnen springen, waardoor het plein groter wordt. Door de verdiepingen boven het gelijkvloers stapvoets te laten uitkragen, wordt deze ‘verloren’ ruimte toch gecompenseerd.

kantoor-dampoort-evr-architecten-3
© evr-Architecten

Momenteel zal men dus eerst de bestaande bebouwing afbreken en de bouwput uitgraven. Na het bouwverlof deze zomer beginnen dan de echte bouwwerken.

Tekst: Fréderic Louis / Bron: sogent / Illustraties: evr-architecten

2 replies on “ Startschot voor duurzaam kantoorgebouw aan Dampoort ”
  1. “De locatie van het toekomstige kantoorgebouw is op deze dag nog te zien als een cluster van verschillende volumes van kantoren en woningen zonder een echte samenhang.”

    Vervang “cluster van verschillende volumes van kantoren en woningen” eens door “cluster van verschillende wegen voor auto’s, fietsers en voetgangers” en je hebt een mooi beschrijving van het Dampoort verkeerskluwen…

    Wel leuk dat er meer fietsstallingen dan autoparking is in het nieuwe gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.