Nieuw appartementscomplex vervangt Huis Mortier aan de Joremaaie

Het ziet er naar uit dat het uitzicht van de Portus Ganda binnenkort erg zal veranderen. Op de hoek van de Joremaaie en de Ham, waar zich voorheen de elektrowinkel Mortier bevond, komt een nieuw appartementsgebouw, ontworpen door CAAN architecten, dat zich langs het jaagpad Reke aan de Leie verder verder uitstrekt.

1221 JOREMAAIE - Beeld 4 (Medium)

De bekende Gentse winkel Huis Mortier zit al tientallen jaren in het complex uit de jaren zestig, maar moet nu plaats maken voor een nieuw appartementscomplex dat wordt gerealiseerd door het West-Vlaamse Lafaut Investment & Development in samenwerking met Kensington. Zij realiseerden reeds samen met CAAN architecten het recente en opvallende appartementscomplex net ernaast aan de Reke, aan de overkant van de Baudelo- en de Sint-Joriskaai.

1221 JOREMAAIE - Beeld 1 (Medium)

Het complex zal 23 luxeappartementen huisvesten en een ondergrondse garage voor evenveel wagens. CAAN architecten koos dit maal bewust om met een sobere, bakstenen architectuur te werken, om in contrast met hun nabijgelegen, betonnen ontwerp aan de Reke te gaan. Door een ander materiaal te gebruiken maar toch dezelfde tijdloze architecturale kenmerken te behouden, krijgt men visueel toch geen megalomaan bouwblok en gaat het ene gebouw toch ook niet minderwaardig zijn aan het andere.

De kop van het gebouw aan de Joremaaie zal zes verdiepingen tellen, dat geleidelijk aan wordt afgebouwd tot drie of vier bouwlagen naar de aanpalende gebouwen ernaast. Door deze variërende bouwhoogtes en het gebruik van verdiepte ramen en grote glassoppervlaktes, krijgt de gevel ook een elegant uiterlijk zonder nood te hebben aan overbodige decoraties en wordt de verticaliteit van het gebouw benadrukt.

1221 JOREMAAIE - Beeld 12 interieur (Medium)

De afbraak van de bestaande gebouwen is voorzien voor de tweede helft van mei, zodat de ruwbouw na het bouwverlof in augustus van dit jaar kan beginnen.

Tekst: Fréderic Louis / Illustraties: CAAN architecten – arch. Koen Heijse en ir-arch. Roel Cocquyt

4 replies on “ Nieuw appartementscomplex vervangt Huis Mortier aan de Joremaaie ”
  1. Wat is toch het probleem in Gent met hoogbouw? Waarom geen woontoren op zo’n locatie? Gent en Vlaanderen raakt stilaan volgebouwd en toch wordt elk nieuw appartementengebouw laag gehouden.
    Op deze plek had toch goed een gebouw van een tiental verdiepingen mogelijk geweest?

  2. de electrozaak is intussen al een goeie vijf jaar verdwenen en heeft plaats gemaakt voor jongen meubelontwerpers-makers. ZIj maken nu terug plaats….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.