Nieuwe bestemming voor voormalige textielsite Filature du Rabot

Op de rand van de Bloemekenswijk maken oude industriegebouwen van de voormalige textielfabriek ‘Filature du Rabot’ plaats voor een volledige herbestemming van de site met een woonproject van enkele honderden woonentiteiten.

filature_du_rabot_luchtfoto

De jutespinnerij en twijnderij “Filature du Rabot” werd oorspronkelijk op de Nieuwevaart gesticht in 1899 door Theophile Vercoutere en Leon de Landtsheer. In 1910 gebeurde de grootste uitbreiding met de oprichting van een nieuwe fabriek op de Frans van Ryhovelaan, op de hoek met de Nieuwevaart.

Foto © Koen Colpaert.
Foto © Koen Colpaert.
filature_du_rabot_koen_colpaert_2
Foto © Koen Colpaert.

De spinnerij ging failliet in 1999. In 2003 kocht Stad Gent de site op en verkocht het aan het Gentse bedrijf PSR Brownfield Developers onder de overeenkomst van het zogenaamde brownfieldconvenant dat projectontwikkelaars in staat stelt om verlaten en verontreinigde sites te ontwikkelen op voorwaarde dat ze de gronden saneren. PSR Brownfield Developers verkocht het op z’n beurt dan weer door aan Ghelamco, dat de site nu verder gaat ontwikkelen.

tribeca_04

Eén van de oudste bewaarde elementen is de hoge ronde schouw naast het ketelhuis, gebouwd in 1910 en volgens de oorspronkelijke bouwaanvraag 36 meter hoog. Verder staat ook nog het gebouw met de bureaus uit 1912 overeind met een mooie art nouveaugevel, naar het ontwerp van aannemer Schauvliege. Het gebouw, met een donkere bakstenen gevel met opschrift in witgeglazuurde baksteentjes “Filature du Rabot”, krijgt een terecht eerherstel en zal worden gerenoveerd tot een reeks lofts.

tribeca_03

De overige gebouwen werden gesloopt in 2011 in functie van het nieuwbouwproject. De site strekt zich uit over 24 hectare (hiervan was maar liefst 23 ha bebouwd vóór de sloop), waarvan maximaal gebruik wordt gemaakt om zowel een residentieel als een commercieel gedeelte te ontwikkelen, welke ook een positieve impact op de omliggende wijk moet geven.

tribeca_05

Het project werd ‘Tribeca’ gedoopt, een knipoog naar de New Yorkse woonwijk TriBeCa dat oorspronkelijk ook een industriële wijk was met pakhuizen en nu één van de meest hippe woonwijken in New York City is geworden.

tribeca_01

De mix van 29 grondgebonden eengezinswoningen, 179 appartementen, 12 duplexwoningen, 5 lofts en commerciële panden, naar het ontwerp van Bontinck Architecture & Engineering, wordt omgeven door veel groen van het nieuwe 5,1 hectare groot Bloemekenspark.

Tegen midden 2017 zouden de nieuwe bewoners in alle 230 woningen moeten kunnen intrekken.

Tekst: Fréderic Louis / Illustraties: Tribeca / Luchtbeeld: Bing Maps / Foto’s: Koen Colpaert / Bronnen: Ghelamco, Stad Gent, Inventaris Onroerend Erfgoed & PSR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.