Groene buitenkamer wordt blikvanger van nieuw stadsgebouw aan de Oude Dokken

We schreven hier bij Gentcement al meermaals over de ontwikkelingen aan de Oude Dokken. In afwachting van een werfupdate over de nieuwe stadswijk wilden we jullie de eerste plannen voor de nieuwe school en sportinfrastructuur niet onthouden. (English version)

Sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf plant immers de bouw van een school voor 240 leerlingen, met daaraan gekoppeld een sporthal voor de wijk, een kinderdagverblijf en een buitenschoolse kinderopvang. Hiervoor nam sogent het architectenbureau XDGA (Xaveer De Geyter Architects) onder de arm, die voor dit project een tijdelijke vereniging oprichtten met de studiebureaus Ney & Partners en Boydens. Samen tekenden zij een 18 meter hoog publiek gebouw dat zal worden opgetrokken ten zuiden van de Bataviabrug. Het gebouw zelf zal langs de Koopvaardijlaan komen, waardoor het een barrière zal vormen tussen de drukke laan en de Schipperskaai.

stadsgebouw-ligging

Tegen het gebouw plant men een grote open stalen constructie op te trekken, gedeeltelijk overspannen met een metalen gaas. Door middel van begroeiing moet zo een “groene buitenkamer” ontstaan. Deze buitenkamer zal ongeveer hetzelfde volume hebben als het effectieve gebouw. In de grote ruimte zullen diverse buitenfuncties aansluiten op de verschillende delen van het gebouw. Opmerkelijk is een sportkooi die de architecten als het ware hebben “opgehangen” in de grotere kamer.

stadsgebouw-simulatie-3
stadsgebouw-simulatie-1

De groene buitenkamer zal voorzien zijn van openingen in het gaas die de gebruikers van het gebouw toch nog een zicht op de Schipperskaai en het water moeten bieden. Tegelijk zal deze kamer door middel van een “speellint” aansluiten op de naastgelegen groenzone (ten zuiden) en het marktplein (ten noorden).

stadsgebouw-simulatie-2-e1436187032887

Het eigenlijke stadsgebouw zal een passiefgebouw zijn dat ook zal aangesloten worden op een biogasinstallatie die afval omzet in gas. Dat systeem wordt ontwikkeld om ook het woonproject aan de Schipperskaai van energie te voorzien. Buiten de schooluren zal de school gebruikt kunnen worden onder de noemer “Brede School“, terwijl de refter en vergaderzaal als gemeenschapsruimte voor de toekomstige omwonenden kunnen dienen.

Als men erin slaagt om de bouwkost – 10 miljoen euro – rond te krijgen, waarvan een groot deel van de Vlaamse overheid moet komen, wil men starten met de werken in 2017 om dan op te leveren in 2019. In dat jaar zouden ook de eerste inwoners hun intrek kunnen nemen in de nieuwe wijk. 350 appartementen van de in totaal 1500 geplande woningen zullen volgend jaar op de markt komen. Die 350 appartementen zullen gespreid zijn over 3 bouwvelden, ongeveer op de locatie waar nu DOK actief is. Als je er eentje op de kop wil tikken zal je wel de nodige verbeelding aan de dag moeten leggen, ze zullen immers “op plan” worden verkocht.

Tekst: Olivier De Roo / Bron: persbericht sogent / Simulaties: Xaveer De Geyter Architects (XDGA) / Foto’s: sogent

2 replies on “ Groene buitenkamer wordt blikvanger van nieuw stadsgebouw aan de Oude Dokken ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.