Tentoonstelling: “Hoog en droog? Het verhaal van de Rabottorens”

Twee keer per jaar pakt het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent uit met een nieuwe, tijdelijke tentoonstelling. Dit najaar kreeg Fréderic Louis, architect en bezieler van Gentcement, de kans om een tentoonstelling te cureren over de Rabottorens. Deze tentoonstelling brengt het verhaal van drie sociale woontorens aan het Rabot die niet onbesproken bleven.

Het bouwen van de torens leek in de jaren ‘70 de ideale oplossing om goedkope huisvesting aan te bieden aan veel gezinnen. Het was vernieuwend en oplossingsgericht.

Schermafbeelding 2015-09-02 om 20.46.10In de loop van de jaren veranderden de stedenbouwkundige inzichten en de infrastructuur van de torens geraakte verouderd. De groepen mensen die in de torens woonden werden steeds meer divers; er kwamen meer samenlevinsgproblemen en sociale overlast.

In 2009 werd uiteindelijk besloten om de drie Rabottorens te slopen en te vervangen door verschillende nieuwe appartementsgebouwen met een beperkt aantal bouwlagen, waardoor de Rabotwijk een nieuwe, tweede kans krijgt.

06-SAG_IC_FT_FO_RO38_55

De expo brengt een overzicht van het verleden, het heden en de toekomst van de site aan de hand van historische beelden, sprekende artefacten en een overzichtelijke maquette.

De inrichting en vormgeving van de tentoonstelling is gebeurd in samenwerking met interieurarchitecte Sarah De Pauw.

Praktisch

De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken in de Kluizenzaal van de Bank van de Arbeid (Voldersstraat 1, 9000 Gent).

Dat kan tijdens de kantooruren (van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u.30 uur) en op zaterdag tussen 11u en 18u.

De tentoonstelling is daarnaast ook te bezoeken op:

Open Monumentendag:

Op zondag 13 september opent het stadsontwikkelingsbedrijf haar deuren voor het grote publiek ter gelegenheid van Open Monumentendag. Tussen 10 en 18u is deze tentoonstelling, alsook de permanente collectie vrij toegankelijk.

Dag van de Architectuur:

Ook op zondag 11 oktober is sogent open ter gelegenheid van Dag van De Architectuur. Tussen 10 en 18u is deze tentoonstelling, alsook de permanente collectie vrij toegankelijk.

2 replies on “ Tentoonstelling: “Hoog en droog? Het verhaal van de Rabottorens” ”
  1. “In de loop van de jaren veranderden de stedenbouwkundige inzichten…” lijkt mij wel heel kort door de bocht. De bouw van die woontorens was vanaf het begin controversieel, zeker vlak naast het monumentale Rabot. Dergelijke “verticale cités” werden daarna nóg gebouwd, ondermeer in Nieuw Gent et met alle gevolgen vandien. Ontworpen door vooraanstaande stedenbouwkundigen-architecten die totaal blind zijn gebleven voor die veranderende inzichten?

    1. Het is volgens mij zelfs zo dat het afbreken van de torens maar één probleem zal oplossen, en dat is niet dat van de wijk Rabot… Men gaat in de plaats een laagbouw zetten, dus de hele stad moet niet meer uitkijken op die kankerplek. Daarmee is ook alles gezegd, de nieuwbouw zal nog altijd een plek zijn waar amper sociale mix is. De eerste jaren zal het ongetwijfeld netjes en ordentelijk zijn. Maar na 10 jaar ligt het er net zo verloederd bij als nu. Tenzij men weet in te zetten op een echt hechte bewonersgemeenschap die samen zorg draagt voor zijn omgeving. Binnen de kortste keren hangen er weer lakens voor de ramen, stapelt sluikstort zich op, liggen er kabels van satellietschotels gedrapeerd over de gebouwen en drinkt de lokale Mario zijn halve liter Kaiser uit aan de inkom van zijn “blokje”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.