Vrolijk leven in een luchtige uitbreiding

Als je houdt van koterijen en uitbouwen, dan is deze woning van Jan en Eva een echte topper. Een bestaande woning werd er door het Gentse atelier Vens Vanbelle onder handen genomen om er terug wat levenslust in te blazen.

De twee verdiepingen tellende uitbouw was volledig gesloten naar de tuin, en enkel op de zijgevel waren ramen voorzien die uitgaven op een zeer smalle en diepe koer. Omdat vrolijke mensen ook recht hebben op een vrolijke woning werden deze koterijen met de grond gelijk gemaakt, werd er op de verdiepingen wat geschoven met functies, en werd het volledige gelijkvloers op een luchtige manier verbouwd. De tuin werd niet als een annex aan de woning opgevat, maar als een deel er van.

De voorplaats en inkom werden omgevormd tot één grote ruimte, waar een houten meubel met klimrekken dienst doet als fietsenstalling, berging, wasplaats, etc. Ook het toilet werd in dit meubel geïntegreerd.

De zithoek werd in het midden van de woning ondergebracht. De bestaande vloer werd verhoogd, waardoor de plafondhoogte in de kelder plots werkbaar werd. Hier werd Jan zijn atelier ondergebracht, en via een langwerpig raam net boven de keukenvloer kan hij zijn vrouw en kinderen in de gaten houden tijdens het knutselen.

De zitruimte werd opgevat als een warm nest, met een donkere houten vloer en lambrisering. Een aantal binnenramen, die uitgeven op de traphal, inkom/berging en straat, zorgen er voor dat je vanuit de luie zetel toch wat leven in huis en op straat waarneemt, en door de grote opening naar de leefkeuken en tuin heb je een perfect overzicht over de huiselijke ambiance.

Achter het hoofdvolume bevindt zich de tuin, met daarin een groot dak dat verknipt werd. In het deel grenzend aan het hoofdvolume werd de leefkeuken voorzien, daarna een luifel, en nog wat verderop een afdak boven de tuin. De staalstructuur met trekkabels geeft in combinatie met de polierbeton en de betonstenen een eerder industrieel karakter. Door er een chauffageboom, een Zweedse bank, een samengestelde keuken, etc. aan toe te voegen worden tuin en leefkeuken een vrolijk geheel.

W 082 PRESENTATIEPLANNEN

Tekst & foto’s: Atelier Vens Vanbelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.