Internationale prijs voor verzoenende ontwikkeling in Gentse Kanaalzone

Mooi nieuws voor onze Gentse haven. Het Project Gentse Kanaalzone behaalde de eerste plaats in Rotterdam bij de uitreiking van de internationale prijs ISOCARP Award for Excellence 2015. Deze prijs spreekt zich uit over de wijze waarop de ontwikkeling van de Gentse haven wordt verzoend met leefbare dorpen en wijken rondom het havengebied.

TOM_9766

Het Project Gentse Kanaalzone mocht op 22 oktober in Rotterdam de prijs in ontvangst nemen. ISOCARP is de internationale organisatie van ruimtelijk planners. Elk jaar reikt deze organisatie op haar congres een prijs uit aan een voorbeeldproject. Aangezien ISOCARP dit jaar 50 jaar bestaat, heeft de prijs een speciale betekenis. Andere genomineerden waren een planningsproject rond de Yantze-rivier en een project rond een eco-district in Beijing.

_TOM4849

Het Gentse project is een samenwerkingsverband tussen de Stad Gent, de gemeenten Evergem en Zelzate, de provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid en het Havenbedrijf Gent.

Al sinds 1993 werken deze instanties samen met de bewoners, bedrijven en het middenveld (landbouworganisaties, natuurverenigingen, vakbonden, bedrijvenverenigingen,…) om van de Gentse kanaalzone een plek te maken waar de verdere ontwikkeling van de Gentse haven en de leefbaarheid van de omliggende kanaaldorpen en -wijken op elkaar worden afgestemd. Dit gebeurt onder het voorzitterschap van de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers:

We zijn zeer opgetogen met deze prestigieuze internationale prijs. Het Project Gentse Kanaalzone is een gemeenschappelijk project. Bedrijven, gemeenten, werknemers en inwoners mogen hier samen fier op zijn. De Gentse haven wordt steeds dynamischer, mooier, rijker en leefbaarder en dat illustreert ook de prijs die het project vandaag mocht ontvangen.

TOM_4736 sifferdok
Het Sifferdok.

In de haven van Gent stellen meer dan 300 bedrijven direct en indirect 61.000 mensen te werk. In de dorpen en wijken rondom de haven wonen ongeveer 40.000 mensen.

Al meer dan 20 jaar lang wordt in de Gentse kanaalzone aan de afstemming van het beleid rond economie, ruimtelijke ordening en milieu. Door dit doordachte beleid is voor er voor bedrijven en bewoners duidelijkheid rond ruimte voor wonen en werken.

Gentse kanaalzone_04_2014_152

Gentse kanaalzone_04_2014_27
Natuur in het koppelingsgebied Desteldonk.

Een aantal voorbeelden van deze samenwerking (er zijn maar liefst 80 projecten lopende) zijn de 16 koppelingsgebieden (als aangename recreatiezones ingerichte buffers tussen de dorpen en de haventerreinen), de ombouw van de havenring R4 en het aansturen van het doorgaand vrachtverkeer met onder andere digitale vrachtwagensluizen in de dorpskernen van Rieme en Zelzate.

Bron & foto’s koppelingsgebied: Havenbedrijf Gent / Luchtfoto’s: Tom d’Haenens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.