Appartementen / Aparte mensen: Domus Aurea door de ogen van Dhooge & Meganck

Domus Aurea is een initiatief van ABS Bouwteam, waarbij vier verschillende architectenbureaus werden uitgenodigd een ontwerp te maken voor eenzelfde gebouw tussen de Vlaanderenstraat en Notarisstraat. Zij gaven telkens een compleet andere invulling aan de opdracht om een oud Dexia-gebouw om te vormen. Wij zullen even in detail stilstaan bij het ontwerp van Dhooge & Meganck Architectuur, omdat onze interesse reeds een tijd terug was aangewakkerd door de ambitie die eruit spreekt.

DA-DHOOGE&MEGANCK- maquette dag 1

Domus Aurea probeert niet te concurreren met andere vastgoedprojecten in de binnenstad omdat het sterk gelooft in een eigen identiteit en de kunst van het ‘anders zijn’. De architectuur wordt niet gezien als een gebouwd ‘resultaat’, eerder als actieve en continue initiator van het leven binnenin. Het brengt innoverende architectuur met een grote aandacht voor detaillering en ambacht.

DA-DHOOGE&MEGANCK- maquette dag 2

Het nieuwe gebouw heeft een uitgesproken visueel karakter door de volumetrie, de huid en de kern. Die laatste laat toe dat verschillende inrichtingen per appartement mogelijk zijn. Iedere woning kan anders zijn, zoals de bewoners van elk appartement ook anders zullen zijn en elk hun eigen invulling kunnen geven aan hun ‘domus’.

DA-DHOOGE&MEGANCK- maquette dag 3

Door te mikken op het GOLLD label (Gent Levensloopbestendig Design) wordt de toon gezet voor andere vastgoedprojecten in Gent, geheel in lijn met de ambities van de stad om de vergrijzing van de bevolking op een flexibele en kwalitatieve manier te anticiperen. Door een aantal praktische en concrete ingrepen in de opbouw van het gebouw kunnen evoluties in een mensenleven makkelijk worden opgevangen.

De exclusiviteit van de leegte: twee, bijna siamese ruimtes die alle invullingen kunnen krijgen maar die vooral bijdragen tot de exclusiviteit van het geheel. Want wat is er meer exclusief dan een extra ruimte, zonder gepredefinieerde functie, waarbinnen alles mogelijk is?

Maquette met de gevel aan de Notarisstraat.
Maquette met de gevel aan de Notarisstraat.

De eerste, ‘la chambre à lever’, een bewegende ruimte – niet zomaar een ‘lift’-, brengt de mens tot in ‘la chambre à rêver’, een ruimte waar echt alles mogelijk is door de directe nabijheid van de andere. Voorzien op nieuwe vormen van mobiliteit (elektrische auto’s, elektrische (bak)-fietsen,… ) is het bovenal een opportuniteit om na te denken over andere mogelijkheden. Want wonen op de verdieping wordt alsmaar belangrijker in onze steden en vraagt reflectie over onze huidige woonvormen.

DA-DHOOGE&MEGANCK+NANOPIXEL-Vlaanderenstraat dag

Domus Aurea in de Vlaanderenstraat.
Domus Aurea in de Vlaanderenstraat.

In het kader van ‘Gent, Klimaatstad’, de ambities tegen 2030 en 2050, wordt een hoge ambitie gesteld inzake duurzaamheid, een pak ambitieuzer dan het wettelijk minimum. Een geheel van duurzame, technologisch innovatieve systemen die collectief gestuurd kunnen worden.

DA-DHOOGE&MEGANCK+NANOPIXEL-Luchttuin

Het project stimuleert de biodiversiteit door de inbreng van twee volwaardige tuinen: de hortus aeris of ‘luchttuin’ is een weelderige, verticaal klimmende tuingevel, terwijl de hortus conclusus, de ‘omsloten tuin’, een volwaardige, overdekte en collectieve daktuin is op de bovenste verdieping. Een volwaardige vijfde gevel in de vorm van een daklandschap met uitzicht over de drie torens, waarbij het begrip collectiviteit hoog wordt gewaardeerd.

DA-DHOOGE&MEGANCK+NANOPIXEL-Notarisstraat

De aard van de plek wordt gekoesterd en nieuw leven in geblazen: innovatieve mess­ing-in-glas luiken en de naadloze terrazzogevels zorgen voor een beeld dat het mid­den houdt tussen Bladerunner en een Venetiaans Palazzo.

DA-DHOOGE&MEGANCK+NANOPIXEL-Interieur

Het geheel wordt verteld aan de hand van een eigen kortverhaal Appartementen/Aparte mensen, waarvan de novelle verkrijgbaar is in de Copyright. Hierbij hoort tevens een soundscape: audiofragmenten voorgelezen door Greet Samyn (Radio Klara), op eigen muziek van Alain Van Zeveren (o.a. ‘Ons Geluk’).

Op de tentoonstelling vind je hun maquette, het boek, de installatie, de soundscape, de tekeningen, de messing-in-glas luiken en andere stalen van het gebouw.

Naast Dhooge en Meganck Architectuur, maakten ook Govaert & Vanhoutte architects, CAS architecten en sculp(IT) architecten een ontwerp voor het gebouw in de Vlaanderenstraat. Ook deze ontwerpen zijn te bekijken op de tentoonstelling, te bezoeken op de site zelf, elke zaterdag tussen 11 u en 17 u.

N:4.DOSSIERS1414_DOMUS AUREUS3. tekeningen3.2 tek-voorontwerp3.2.1 tek-vo1Domus Aureus-150216_DR (2007) A1 (1)

N:4.DOSSIERS1414_DOMUS AUREUS3. tekeningen3.2 tek-voorontwerp3.2.1 tek-vo1Domus Aureus-150216_DR (2007) A1 (1)

Bron- en beeldmateriaal: Dhooge & Meganck Architectuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.