Vertramming busbundel 7

De Lijn gaat door met haar plannen voor de vertramming van lijn 7. Als het van de Vlaamse vervoersmaatschappij afhangt starten de werken in 2018, en dat is volgens hun woordvoerster geen onhaalbare kaart. 

We schreven eerder al over de plannen, en stelden in een andere post de vraag of het ook de beste keuze is. De Lijn en de Stad Gent zijn er wel van overtuigd. Het zou ecologischer zijn, en de vervoercapaciteit zou drastisch toenemen. Er moeten in het dossier nog een aantal grote knopen doorgehakt worden, het traject dat de tram zal volgen is namelijk nog niet vastgelegd.

Een van de belangrijkste beslissingen zal zijn hoe men de Heuvelpoort zal inrichten, op vandaag al één van de drukste punten op de R40. De gemiddelde Gentenaar die daar regelmatig voorbijkomt kan zich wel voorstellen dat deze beslissing cruciaal zal zijn. Schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw zegt de beslissing te zullen nemen wanneer de Vlaamse Overheid groen licht geeft. Men kan zich afvragen waarom dat wordt uitgesteld, temeer omdat de andere beslissingen wel al zullen worden genomen in de komende weken.

Een direct gevolg van het uitstellen van de keuze over hoe de tram de Heuvelpoort zal kruisen (met of zonder tunnels) is dat de beschikbare tijd om de gekozen optie zo ideaal mogelijk uit te werken beperkter zal worden. Wij deden vorig jaar al een gooi naar een mogelijke oplossing voor het ingewikkelde knooppunt.

De initiële plannen van De Lijn stelden 31/12/2020 als einddatum voor het project, of die datum nog steeds de streefdatum is, is ons onbekend. Wat we wel weten is dat de Vlaamse Overheid nog niet heeft beslist wanneer ze geld uittrekt voor deze werken. Met de huidige budgettaire situatie zou het zomaar kunnen dat investeringen in dit soort projecten naar de achtergrond verdwijnen.

U kunt het project ook volgen op deze website van De Lijn.

Tekst: Olivier De Roo / Simulatie: Fréderic Louis

1 reply on “ Vertramming busbundel 7 ”
  1. Als de werken in 2018 starten, betekent dat dat de heraanleg van Kortrijksepoort-Nederkouter uitgesteld is ?
    Of gaat De Lijn voor twee werven tegelijkertijd ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.