OneFiftyKouter: Luxeproject in de startblokken

Met een toplocatie als de Kouter zal het weinig Gentenaars zijn ontgaan dat er heel wat staat te gebeuren op adres Kouter 150, waar o.a. Matinique, Beobank en Peper & Zout gevestigd zijn. Achter de schermen is al heel wat gebeurd: vanbinnen werd het gebouw volledig gestript tot op de ruwbouw en ook de stellingen staan sinds kort tegen de gevel. In maart starten de structurele werken. Daarbij zal de gevel integraal tegen de vlakte gaan, maar als alles goed loopt zal haast niemand dat ooit merken…

De gloednieuwe gevel, hoe die er vanaf eind dit jaar uit moet gaan zien. Visualisatie © Glenn Sestig Architects.

De lat op geruime hoogte

Kouter 150 is een adres waar je in Gent al stevig indruk mee kan maken. Met de naam OneFiftyKouter refereert projectontwikkelaar Groupe Cayman (verwijzend naar oprichter Bernard Cayman, niet naar de Kaaimaneilanden) naar One Hide Park, het meest luxueuze (en duurste) vastgoedproject in Londen. Voor een instapappartement bij One Hide Park tel je ongeveer 20 miljoen pond neer. Bij OneFiftyKouter kan dat gelukkig voor iets minder: instappen kan vanaf 360 000 euro – al kan je er ook ruim 1,5 miljoen euro kwijt. De projectontwikkelaar keek uitgebreid naar de luxeappartementen in grootsteden als London en New York om vervolgens elementen daarvan te vertalen naar de Gentse realiteit. Daarmee hopen ze de lat weliswaar hoog, maar niet tè hoog te leggen.

Het gebouwencomplex werd in 1971 opgeleverd als kantoren voor de Belgische Verzekeringsmaatschappij van de Middenstand en beslaat een ruime U-vorm (Kouter, Korte Meer, Universiteitsstraat) rondom een patio. Het telt 6 bovengrondse verdiepingen (waarvan de bovenste terugspringt) en twee ondergrondse die het volledige perceel beslaan. Architect Glenn Sestig tekende voor de conversie. Er komen 41 appartementen waarvan 17 met zicht op de Kouter. De ondergrondse verdiepingen – die tot nog toe uitgebaat werden als semipublieke parking – zullen private parking, gemeenschappelijke faciliteiten als zwembad en spa, en de technische lokalen bevatten.

“Belgische Verzekeringsmaatschappij van de Middenstand presenteert u haar nieuwbouw op de Kouter kant en klaar einde 1971”. Originele afbeelding uit 1970 uit het magazine “Gent Werkt”.

Architecturale facsimile

Oorspronkelijk lag een voorstel met een volledig nieuw gevelbeeld voor de drie zijdes (Kouter, Korte Meer, Universiteitsstraat) op tafel. Uiteindelijk ging de voorkeur van Stad Gent echter uit naar een behoudsgezinder ontwerp voor op de Kouter. Aan de zijde van de Korte Meer en de Universiteitsstraat zullen we het hedendaagsere voorstel wel terugvinden. De Koutergevel wacht een spelletje tussen wat is en wat lijkt: wanneer de werken voltooid zijn, zal het voor de onoplettende voorbijganger lijken alsof er weinig is veranderd, hoogstens dat de gevel grondig gereinigd is en nieuwe ramen kreeg.

In werkelijkheid wordt de niet-geklasseerde erfgoedgevel echter volledig gestript en vervangen door een schier identieke nieuwbouwgevel – met enkele subtiele ingrepen die dat soort kapitaalsintensieve beslissingen de moeite waard moeten maken. Officieel heet het dat de typerende betonnen luifels sowieso een fout bevatten, maar Sestig had nog wel betere redenen: meer licht, meer uitzicht en meer ruimte voor de appartementen. Dat bereikt hij met twee bijzonder subtiele ingrepen: de hele gevel schuift vanaf de eerste verdieping 40 cm omhoog zodat de typerende betonnen luifels minder licht en zicht ontnemen aan de appartementen. Een tweede ingreep is het versmelten van elke 3 luifels tot 1, zodat er raampartijen, balkons en luifels van 6 meter ontstaan. Verder worden de bovenste – terugspringende – verdieping en de dakplaat vervangen, met een uitbreiding van de zesde bouwlaag langs Korte Meer en Universiteitsstraat, en een extra zevende verdieping uitsluitend aan de Kouterzijde. De terugspringende gevels bovenaan bieden dan natuurlijk plaats aan ruime dakterrassen.

Eén afgebroken luifel laat zien welke impact de verhoging zal hebben op de lichtinval.
Eén afgebroken luifel laat zien welke impact de verhoging zal hebben op de lichtinval.
De nieuwe Koutergevel, zoek de verschillen: een extra verdieping, subtiel aangepaste terrassen en luifels, en 40 cm hoger. Visualisatie © Glenn Sestig Architects.

Voor de gemeenschappelijke delen maakt Sestig rijkelijk gebruik van exclusief zwart marmer, zwart gebeitste eik, Bleu de Savoie natuursteen en bronskleurig aluminium. Dat aluminium vinden we ook terug in het buitenschrijnwerk. Het ontwerp voor de patio is van de hand van Leon Van Haesebrouck. Vanbinnen worden de appartementen casco verkocht. Obumex staat als vaste inrichtingspartner klaar.

De structurele werken starten in maart 2016, met een casco oplevering voorzien in oktober 2017. Vervolgens kunnen de kersverse eigenaars nog 9 maanden inrichten. De werfinstallatie komt hiervoor waarschijnlijk op de Kouter.

Londense luxe in Gent

Groupe Cayman is geen klassieke projectontwikkelaar: het bedrijf is vooral thuis in de hotellerie. De groep bezit en runt 9 hotels wereldwijd en plande bij aankoop in 2008 zowel op de Kouter als in de Universiteitsstraat hotels te vestigen. Na de turbulente bankencrisis veranderde de Kouter echter van bankenplein naar residentieel plein: Fortis gaf in 2008 de aanzet door van haar neoclassicistische hoofdkantoor residentie Kouterhof te maken, intussen gevolgd door KBC en ING. Groupe Cayman besloot eveneens haar plannen om te gooien naar residenties – maar dan wel volop gebruikmakend van haar expertise rond hotellerie.

De bewoners van OneFiftyKouter zullen dan ook kunnen genieten van services die je anders alleen in hotels terugvindt: een reception desk, spa met sauna, hammam, jacuzzi en zwembad, fitnessruimte, polyvalente feestruimte, wijnkelder, humidor en catering kitchen. Met dergelijke faciliteiten pal in het centrum is OneFiftyKouter in ieder geval uniek in Gent en eigenlijk zelfs in België. Volgens Cayman en Sestig kent het beoogde publiek dergelijke luxe wel al van vakanties in het buitenland. Bewoners van OneFifty zullen hiervoor een vaste servicekost per maand betalen, berekend per vierkante meter.

Conciërge en huishoudelijke diensten worden verleend door Quintessentially, een internationale conciërgedienst met hoofdkantoor in Londen die sinds 3 jaar ook actief is in Brussel. Opnieuw heeft OneFiftyKouter de primeur voor Gent. Quintessentially zal instaan voor zaken als het onthaal van de gasten, permanentie en het aannemen van postpakketten. Ook specifieke verzoeken zoals tickets boeken, koelkasten vullen of verse bloemen zijn mogelijk, al moeten bewoners daarvoor aparte servicecontracten op maat afsluiten.

Al die luxe komt natuurlijk met heel wat veiligheid: door de receptiebalie op de eerste verdieping te plaatsen wordt ongewenste passage vermeden, de liften werken met een badge en geven slechts toegang tot de nodige verdieping, een dubbele poort in de garages zorgen voor carjackbeveiliging… de luxebubbel wordt in ieder geval goed geïsoleerd.

De ondergrondse spa heeft dubbele plafondhoogte, zwembad, hammam, sauna - en een open haard.
De ondergrondse spa heeft dubbele plafondhoogte, zwembad, hammam en sauna.
Een voorlopig aankleding op een vroege opendeur moet doen dromen over wat mogelijk is.
Een voorlopig aankleding op een vroege opendeur moet doen dromen over wat mogelijk is. Foto © Amaury Henderick.

Urban villa op de Kouter

Groupe Cayman hoopt ondanks het hogere segment toch een gevarieerde bewoning aan te trekken – al zal dat eerder gevarieerd zijn in leeftijd dan in inkomensschaal. Theoretisch gezien zou met de verscheidenheid in appartementen zowel plaats moeten zijn voor goed verdienende yuppies die in Gent blijven plakken als voor de oudere generatie villabewoners die op zoek zijn naar een plek in de stad met meer comfort zonder daarom perse aan plaats in te boeten.

Visualisatie van de penthouse – intussen een duplex geworden – met ruime terrassen. Visualisatie: © Glenn Sestig Architects.
ADH OneFifty Kouter 2015-12-06 2015-12-06 008
Wij namen alvast een kijkje op het dak om het uitzicht van de penthouse voor te proeven. Foto © Amaury Henderick.

Volgens de makelaar is er in ieder geval interesse uit alle leeftijdscategorieën. Met prijzen tussen de 4100 en 7500 euro per m2 (afhankelijk van de positie, de grootte en vooral het zicht) kan dat misschien verbazen, maar het schrikt de Gentenaars blijkbaar niet af: het grootste appartement dat voorzien was besloeg 350 vierkante meter, maar de koper kocht er alvast prompt dat erboven bij, goed voor een ruime urban villa van 550 meter met zicht op de Kouter.

Tekst: Pascal Van Wambeke / Bronmateriaal: interview Glenn Sestig en Groupe Cayman / Foto’s: Amaury Henderick / Visualisaties: Glenn Sestig Architecten

1 reply on “ OneFiftyKouter: Luxeproject in de startblokken ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.