Werfupdate: Nieuwe ontwikkeling langs de Fabiolalaan

Het is een hele tijd stil geweest op de nog te ontwikkelen terreinen langs de Koningin Fabiolalaan, maar sinds enkele maanden komt er eindelijk schot in de zaak met de bouw van een nieuw kantoorgebouw, in de schaduw van de Virginie Lovelingtoren.

AFL_0731-3

Het gebouw wordt gerealiseerd langs de hellende esplanade in zone A van de ontwikkeling langs de Koningin Fabiolaan (project SOFA). Welke ontwikkelingen er nog komen in zone A hebben we destijds toegelicht in een artikel.

AFL_0741

AFL_0744

Het ontwerp is van de hand van Jaspers-Eyers Architects, in opdracht van MG Real Estate (de ontwikkelaar achter het project van de Vrijdagsmarkt, Post Plaza en de KBC Arteveldetoren). Het gebouw wordt in twee fasen opgetrokken, een kantoorgedeelte langs de westelijke zijde en een appartementsgedeelte langs de oostelijke zijde. De eerste helft met kantoren is ondertussen volop in aanbouw en het einde van de ruwbouwfase is in zicht.

AFL_0748

Het kantoorgedeelte en de wooneenheden worden dan wel in twee fasen gebouwd, ze zullen uiteindelijk één gebouw vormen en tegelijkertijd hun eigenheid behouden. Visualisaties van hoe het er uiteindelijk zal uitzien kan u terugvinden in dit artikel.

Langs de zijde van de Koningin Fabiolalaan wordt geopteerd om de hoogte te beperken tot 4 bouwlagen (gelijkvloers en 3 verdiepingen) met twee teruggetrokken verdiepingen bovenop. Langs de esplanade zal het verschil tussen beide functies duidelijk worden door de verschillende vormentaal.

AFL_0750

AFL_0766

De kantoorfunctie werd ingevuld op de zijde waar het bouwveld het diepste is (24 meter), en het minst geschikt is voor invulling met woningen.

AFL_0753

AFL_0758

Langs de zijde van de esplanade krijgt de ‘sokkel’ met commerciële functies een uitgesproken sterke vorm van 2 verdiepingen hoog, waardoor het ondergrondse niveau langs deze zijde duidelijk het referentieniveau vormt.

De commerciële ruimten hebben hier een toegang en zal er ook een toegang zijn tot de ondergrondse parking, zoals deze nu al op een tijdelijke manier is ingericht zoals op bovenstaande foto. Het kantoorgebouw wordt ontsloten op de overgelegen hoek aan de zijde van de Esplanade.

AFL_0775

In dezelfde zone A van het project SOFA volgen nog normaal gezien de Queen Towers. Maar dit project ligt nog altijd bij de Raad voor Vergunningenbetwistingen, dus het kan wel nog enkele maanden duren vooraleer we terug een teken van leven zien voor de Queen Towers.

Ook over de Diamant, het toekomstige kantoorgebouw van de nieuwe Oost-Vlaamse hoofdzetel van ING in zone B, is het al maandenlang muisstil. Geruchten gaan dat dit project definitief is afgevoerd wegens het aanhoudend buurtprotest.

Tekst & foto’s: Fréderic Louis / Bronmateriaal: Project Gent Sint-Pieters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.