Eindelijk fietsen onder de Rozemarijnbrug: onderdoorgang is klaar

Op de Rozemarijnbrug moeten fietsers zich dagelijks een baan zoeken tussen auto’s, voetgangers en trams, wat steevast tot gevaarlijke situaties leidt. Vanaf nu kunnen fietsers zonder gevaar dit kruispunt passeren, door gebruik te maken van de nieuwe onderdoorgang.

AFL_3733

AFL_3739

De fietsdoorgang onder de brug is een meer dan welkome verbetering voor de verkeersveiligheid en voor de vlotte doorstroming. Dagelijks passeren er zo’n 8.000 fietsers langs de Coupure, een groot deel daarvan zal het drukke verkeerspunt met de Rozemarijnbrug niet meer moeten trotseren.

AFL_3741

AFL_3743

Sinds 2010 werd een fietstunnel aangekondigd. Naar aanleiding van de werken aan de PAG-as, is ook de Rozemarijnbrug in 2013 vernieuwd en structureel aangepast om rekening te houden met de nieuwe onderdoorgang. Een grote afvalwater-collector van Aquafin onder de brug, maakte de constructie van de doorgang een pak complexer.

AFL_3746

AFL_3755

In januari werd dan uiteindelijk gestart met de bouw van de 250 meter lange onderdoorgang voor voetgangers en fietsers. De deadline om de tunnel af te krijgen tegen de Gentse Feesten werd niet gehaald. Gelukkig is de start van het nieuwe schooljaar wel haalbaar gebleken. Via een toegangshelling in het talud, kan iedereen vanaf 30 augustus onder het kruispunt doorfietsen. Wie naar de Papegaaistraat of Rozemarijnstraat moet, zal nog steeds het bestaande fietspad kunnen gebruiken.

AFL_3760

AFL_3770

Wij verkenden de nieuwe onderdoorgang al. De helling zelf lijkt heel ruim, de tunnel is dan weer een pak smaller maar het overzicht op eventueel kruisend verkeer lijkt wel goed te zitten. Boven op het bestaande fietspad indraaien zal men altijd moeten uitkijken voor fietsverkeer dat van of naar het kruispunt op de Rozemarijnbrug komt of gaat.

AFL_3773

AFL_3790

De praktijk zal aantonen of de bochten en hellingen van de onderdoorgang comfortabel én veilig zijn, ook tussen fietsers onderling. Het is uitkijken naar wat onze collega’s bij Fietsbult over de nieuwe infrastructuur te vertellen hebben, ook zij zullen ongetwijfeld een testritje maken.

Tot slot een video die illustreert hoe gevaarlijk het verkeerspunt aan de Rozemarijnbrug tot voor kort was.

Tekst & foto’s: Fréderic Louis / Video: Timothy Devlaminck / Bron: Willemen & Mobiliteit in Gent

1 reply on “ Eindelijk fietsen onder de Rozemarijnbrug: onderdoorgang is klaar ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.