Werfupdate: een tocht door de zuidelijke binnenstad

Enkele weken terug, net voor het bouwverlof, trok onze huisfotograaf op pad voor een uitgebreide update over allerlei werken op en rond de Kouter. Niet enkel de Bravoko-as wordt daar vernieuwd, ook heel wat renovatie- en nieuwbouwprojecten zijn daar in volle uitvoering.

We starten aan het Justitiepaleis op het Koophandelsplein. Daar zijn ondertussen alle gevelsteigers verwijderd en lijkt er helemaal niets veranderd te zijn. Klopt ook, want de werken beperkten zich tot het dak, waar al jaren water doorheen sijpelde.

ADH_Binnenstad_001

ADH_Binnenstad_002

Ondertussen blijft het Koophandelsplein zelf een afgesloten parking voor het personeel en een opslagplaats voor de werken. Maar vraag niet aan de magistratuur om van dit plein een aangename plek voor iedereen te maken. Een parking zouden ze daar teveel missen…

ADH_Binnenstad_003

We wandelen verder richting Zonnestraat. Hier wordt de straat momenteel gekenmerkt door de renovatie van het grote winkelpand waar voorheen de Sports Direct zat. In de jaren ’80 werd de prachtige voorgevel en het interieur van de vroegere stoffenwinkel Franchomme & Cie verstopt achter valse plafonds en wanden. Een projectontwikkelaar zal het gebouw eindelijk in haar oude glorie herstellen.

ADH_Binnenstad_004

ADH_Binnenstad_005

De oude winkelpuien zijn hersteld en later komt hier een vestiging in van AS Adventure, dat nu nog zijn filiaal heeft in de Veldstraat.

Eenmaal op de Kouter aangekomen, zien we rondom het plein een aantal grote renovatieprojecten. Het pand naast de Handelsbeurs is helemaal opgeknapt en verbouwd.

ADH_Binnenstad_006

ADH_Binnenstad_007

Ook de zolder is er nu een volwaardig onderdeel, dus je kan spreken van verdichting, zonder dat het al te hard in het oog springt. In tegenstelling tot de andere verbouwingsprojecten op de Kouter, is dit geen ombouw tot appartementen, maar is het een kantoorgebouw gebleven.

ADH_Binnenstad_008

Iets verderop hangen er aan dit bouwvallig pand al een tijdje vlaggen van een projectontwikkelaar en aannemer. Op hun website staat er niks van vermeld. Hoewel er al jaren een ontwerp voor de verbouwing van dit pand bestaat, gebeurt er helemaal niets mee. Langs de Kouter vertaalt zich dat vooral in afbladderende verf, maar…

ADH_Binnenstad_009

… langs de waterkant aan de Ketelvest levert het toch een triestiger beeld op.

ADH_Binnenstad_010

ADH_Binnenstad_011

ADH_Binnenstad_012

Terug naar de Kouter. Twee projecten in één. Enkel alles wat aan de Kouterdreef grenst heet ook project Kouterdreef, een projectontwikkeling van Matexi (hier hebben we destijds enkele artikels aan gewijd en kan u hier nalezen). Daarnaast is ook het voormalige ING-kantoor in verbouwing.

ADH_Binnenstad_013

ADH_Binnenstad_015

Het mag dan wel een behoorlijk moderne gevel zijn, qua belijning en ritme zit het wel goed. Hier opent eind dit jaar trouwens een vestiging van CRU, een filiaal van Colruyt dat meer is gericht op de eerder welgestelde mensen. Al formuleren zij dat vast wel anders.

ADH_Binnenstad_018

ADH_Binnenstad_019

Nu de KBC-bank zijn intrek heeft genomen in de nieuwbouw op de Kouter, kan hun laatste kantoorgebouwtje ook gestript en gesloopt worden.

ADH_Binnenstad_016

De Kouterdreef zelf is stilaan terug. Deze straat heeft een aantal jaren niet meer bestaan, omdat eronder de parking van het nieuwbouwproject werd gebouwd. Beide zeiden van de straat zijn dus hetzelfde project!

ADH_Binnenstad_017

ADH_Binnenstad_020

In de Universiteitsstraat heeft het project van Matexi nog een stukje nieuwbouw. Daarin zit de inrit van de ondergrondse garage, en een toegang naar het binnenplein. Geen idee of dat publiek zal worden (i.f.v. CRU), of privé.

ADH_Binnenstad_021

ADH_Binnenstad_022

De achterbouw (koetshuis?) van Hotel Falligan staat overigens ook in de stellingen. Hopelijk brengt het binnenkort wat kleur in deze grijze, rommelige Universiteitsstraat.

ADH_Binnenstad_023

We vliegen door naar de Vogelmarkt, waar het project ‘SONO’ van CAAN architecten quasi af is. Het ontbreekt nog een balustrade op het balkon rechtsboven.

ADH_Binnenstad_024

ADH_Binnenstad_025

De prijzige nieuwbouwappartementen rond de Kouter leken de afgelopen jaren altijd als zoete broodjes over de toonbank te gaan. Toch is er eentje dat maar niet verkocht lijkt te geraken: de penthouse van dit pand op de hoek met de Kortedagsteeg.

ADH_Binnenstad_026

Ook de heraanleg van de Brabantdam, Vogelmarkt en Kouter (de Bravoko-werken) vordert goed. Maar een update hierover houden we voor een volgend artikel wanneer alles is afgewerkt. Later meer dus.

Tekst: Amaury Henderick & Fréderic Louis / Foto’s: Amaury Henderick

1 reply on “ Werfupdate: een tocht door de zuidelijke binnenstad ”
  1. “Penthouse te koop”. Niet zeker dat dit ene opschrift betekent dat alle andere nieuwbouwappartementen in de omgeving als zoete broodjes verkopen. Hoeveel lopen er rond in deze stad die zich een stulpje van 2 of 3 miljoen kunnen permitteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.