In De Krook

De Krook is af. Alle lamellen hangen op, alle draden, kabels en buizen zitten waar ze moeten zitten en de verlichting werkt. De aannemer kan zich nu concentreren op het afwerken van de buitenruimtes, terwijl de bibliotheek kan beginnen meubels te plaatsen en de boeken te verhuizen naar hun nieuwe stek. Maar met de Krook wil de bib meer worden dan enkel een plek om boeken te raadplegen. We namen alvast eens een kijkje.

Eind maart is het zover. In het weekend van 10 maart 2017 zal de Bib zijn nieuwe stek aan de oever van de Schelde feestelijk openen. Het is de eerste keer ooit dat de Openbare Bibliotheek van Gent in een gebouw zal zitten dat speciaal daarvoor is ontworpen. En nu het zover is, wordt het een plek voor meer dan boeken alleen. Het moet hét culturele kruispunt van de stad worden.

Boeken blijven zeker en vast de kern van de werking, maar de bibliotheek moet ook gewoon een beetje de woonkamer van de Gentenaars worden. Er komt een leescafé met terras, er is een landschapstrap gemaakt waar je wat kan lezen maar evengoed wat kan rondhangen, en er zijn veel plekken voorzien waar je in rust kan komen werken met je laptop.

Voor het zover is, moeten er nog boekenrekken komen, een balie, allerhande meubelen en vooral: de boeken moeten nog verhuizen. Net voor de grote verhuisoperatie begon, konden we alvast een kijkje nemen binnenin het voorlopig nog lege gebouw. Zo kunnen we al een idee krijgen van de sfeer. Bekijk het fotoverslag hieronder:

ADH 2016-08-26 Krook 024

De belangrijkste toegangsroute naar de bib zal lopen over de Albertina Sisulubrug. De brug kreeg dezelfde lamellen als het bibliotheekgebouw en verbindt de hoek van de Kuiperskaai en de Lammerstraat met het Miriam Makebaplein.

ADH 2016-08-26 Krook 021

Het ontwerp vermijdt meestal al te monumentale uitspattingen, maar de uitkraging boven het plein oogt wel indrukwekkend.

ADH 2016-08-26 Krook 019

Langs de waterkant loopt een helling die het Miriam Makebaplein verbindt met de oever van de Schelde. Die wordt nog vergroend en er komt een aanlegsteiger voor kleine bootjes.

ADH 2016-08-26 Krook 020

Het Miriam Makebaplein ligt op het straatniveau van de Kuiperskaai, maar dat is een verdieping hoger dan de begane grond van de Platteberg. Ook die wordt heraangelegd tot een aangenaam stadspleintje.

ADH 2016-08-26 Krook 022

Onder het Miriam Makebaplein komt een overdekte fietsenstalling en publiek sanitair. Er zijn verschillende trappen en een helling die de twee niveau’s van de openbare ruimte met elkaar verbinden.

ADH 2016-08-26 Krook 017

Om geen dode pleinranden te hebben, zijn er enkele woningen opgetrokken langs de zuidkant van het Miriam Makebaplein. Op het gelijkvloers hebben enkele handelszaken in de Lammerstraat kunnen uitbreiden tot aan het plein.

ADH 2016-08-26 Krook 018

Langs de westkant is er nog werk: daar wacht het Wintercircus nog op zijn vierde (of vijfde?) leven als overdekt plein met winkels, concertzaal en kantoren. Een van de toegangen komt achter het spandoek van De Krook op het Miriam Makebaplein.

ADH 2016-08-26 Krook 023

De hoofdtoegang tot de bibliotheek is via deze draaideur aan het Miriam Makebaplein.

ADH 2016-08-26 Krook 012

Dé blikvanger bij het binnenkomen wordt de landschapstrap. Die verbindt het toegangsniveau met het niveau van de Platteberg. De trap is opgedeeld in terrassen, waarop je kan zitten lezen, luieren of spelen. Om eventueel rumoer zoveel mogelijk te dempen, is de vloer overal bedekt in vasttapijt en is het plafond bekleed met geluidsabsorberend lattenwerk.

ADH 2016-08-26 Krook 011

Er is zo weinig mogelijk van de bouwmaterialen weggestoken. Er zijn 3 grote betonnen constructies waaraan het hele gebouw is opgehangen en waarin alle liften, brandtrappen, sanitair en leidingen zijn gebundeld. Die zijn ter plaatste gestort in een houten bekisting. Daardoor heeft het beton een ruwe textuur met het uitzicht van houten latten. De stalen draagconstructie heeft ruwe lasnaden. Er wordt zo weinig mogelijk weggestoken achter gipsplaten of pleisterwerk.

ADH 2016-08-26 Krook 009

ADH 2016-08-26 Krook 010

ADH 2016-08-26 Krook 008

ADH 2016-08-26 Krook 002

Behalve de landschapstrap is er nog een grote opening die de verschillende verdiepingen van de bibliotheek met elkaar verbindt. Dit verhindert dat elke verdieping gaat aanvoelen als een afgesloten ruimte en laat het daglicht dieper doordringen in het gebouw.

ADH 2016-08-26 Krook 003

De boekenrekken zullen niet hoger komen dan borsthoogte, zodat je steeds een ruimtelijk gevoel behoudt, en altijd naar buiten kan kijken, ongeacht waar je staat.

ADH 2016-08-26 Krook 007

Ook op de hogere verdiepingen is er een extra brede landschapstrap, die je hier van onderuit ziet.

ADH 2016-08-26 Krook 005

Naast deze trap, nog steeds op de verdieping van het Miriam Makebaplein, komt het leescafé van de bibliotheek, met buitenterras.

ADH 2016-08-26 Krook 001

Het gebouw wordt gedragen door deze dunne stalen kolommen. Ze hebben een ruwe afwerking gekregen met zichtbare lasnaden. De verschillende verdiepingen variëren in hoogte. Zo zijn deze kolommen, op het niveau van het Miriam Makebaplein, duidelijk lager dan die in de volgende foto…

ADH 2016-08-26 Krook 013

Op de op één na hoogste verdieping van De Krook komt een rustige leeszaal met prachtig uitzicht op de middeleeuwse skyline van Gent. De plafonds hier zijn een stukje hoger dan op het niveau van het Miriam Makebaplein. Elke verdieping is anders, om een subtiel verschillende sfeer te creëren.

ADH 2016-08-26 Krook 006

Langs de kant van de Platteberg is er op iedere verdieping een gang die langs de brandtrappen en personeelsruimtes loopt. Er is ook sanitair, maar enkel het toilet op het gelijkvloers wordt opengesteld voor het publiek.

ADH 2016-08-26 Krook 004

Alle verdiepingen zijn toegankelijk met twee liften.

ADH 2016-08-26 Krook 015

Het Miriam Makebaplein loopt langs de westkant van de bibliotheek door en krijgt later nog een verlengstuk met een brug over de Ketelvaart naar de Brabantdam. Die brug zal de Steve Bikobrug heten en wordt in 2017 verwacht.

ADH 2016-08-26 Krook 014

Extraatje: de aluminium lamellen van De Krook verschillen heel erg van kleur en helderheid, afhankelijk van de hoek waarin je ze bekijkt. Ze variëren van donkerbruin tot goud. Van onderuit lijkt het wel een stapel oude boeken, maar dat is toeval.

Tekst & foto’s: Amaury Henderick

1 reply on “ In De Krook ”
  1. Pingback: RCR | a f a s i a
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.