Open Wervendag 2019: voor elk wat wils

Morgen is het weer zover. Dan zetten verschillende aannemers en opdrachtgevers de werfhekkens op voor het grote publiek. Ook in het Gentse zijn er weer tal van boeiende projecten te bezoeken, voor een unieke kijk achter de schermen.

De renovatie en herbestemming van de oude Academie in Gent is al een tijdje aan de gang. Een deel van de gebouwen wordt er ingericht als appartementen en een deel voorzien wordt van casco ruimtes voor kantoren. Dit naar het ontwerp van Robbrecht en Daem Architecten in samenwerking met Marie-José Van Hee, Dierendonckblancke, Els Claessens en Tania Vandenbussche Architecten.

Hier krijg je een begeleide rondleiding op de werf, met bijzondere aandacht voor de restauratie van beschermde elementen en de integratie van nieuwbouw. Voor bezoekersinfo, klik hier.

Vandaag is AZ Sint-Lucas volop bezig met de realisatie van het masterplan dat loopt tot 2028. De nieuwe vleugels “Blok W”, naar het ontwerp van De Vloed Architects, maken deel uit van dit nieuwe masterplan van het ziekenhuis. In het kader van de centralisatie van de afdelingen van campus Volkskliniek en campus Sint-Lucas op één site worden namelijk twee nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd.

De afwerkingen zijn volop aan de gang en de technieken die schuil gaan achter de ziekenhuiswanden zijn nog duidelijk zichtbaar. Wist je dat het ziekenhuis met buizenpost werkt? Hoe ziet een operatiezaal eruit en wat gebeurt daar precies? Wat gebeurt er als je chemotherapie moet krijgen? Alle info hier terug te vinden.

Waarom niet eens een bijna-energieneutrale (BEN) woning in houtskeletbouw bezoeken? Deze woning in aanbouw, ontworpen door BAST Architects & Engineers, heeft een perfect evenwicht tussen strak design en energieoptimalisatie als resultaat. Vrij te bezoeken maar ook begeleidingen mogelijk op afspraak. Alles info hier.

Ten slotte een laatste aanrader. Via een design-and-buildprocedure ging de provincie Oost-Vlaanderen destijds op zoek naar het geschikte ontwerp voor een sporthal en een twintigtal klasruimtes voor de uitbreiding op de Mercatorcampus aan de Henleykaai te Gent. Het project van BEL Architecten en Bob McMaster was het meest geschikt en ging in uitvoering. Iets wat we ook hier bij Gentcement al een tijdje op de voet volgen.

De sporthal is ondertussen reeds in gebruik, de klaslokalen bevinden zich in de afwerkingsfase. Info hier.

Praktisch

Op 19 mei 2019 kan je de deelnemende bouwprojecten van 10u tot 17u bezoeken. Sommige werven hebben echter aangepaste openingsuren, dus best de projectpagina te controleren op de officiële website.

In totaal zijn er meer dan 130 werven opengesteld in heel België. Aangepaste schoenen en kledij zijn meestal wel aan te raden!

Voor meer info verwijzen we u alvast door naar de website van Openwervendag.

Bronmateriaal & foto’s: Open Wervendag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.