Historisch gebouwenensemble in ere hersteld

Architectuur: a154 architecten
Opdrachtgever: Imreca NV
Studiebureau stabiliteit: Fraeye & Partners Ingenieursbureau
Ontwerp & uitvoering: 2013 – 2018
Fotografie: Klaas Verdru

Tussen de Botermarkt en het Sint-Baafsplein bevinden zich in de gebogen gevelwand drie statige woningen van iets meer dan een eeuw oud. Door de jaren heen verdween het originele karakter, wat nu in ere wordt hersteld door de renovatie en verbouwing naar het ontwerp van a154 architecten.

Opgetrokken in een eclectische eenheidsarchitectuur, maakten deze woningen deel uit van de verfraaiing van de binnenstad in functie van de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent.

In de loop der jaren werden de woningen opgesplitst in zeven appartementen. De afzonderlijke commerciële ruimtes op het gelijkvloers werden samengevoegd tot één grote horecaruimte.

De voorgevel werd behouden en is terug in ere hersteld door het terugbrengen van de driegeleding en de raamopeningen volgens het originele planmateriaal. De voorgevel is afgewerkt met een plint in blauwe hardsteen en een simili-bepleistering. Een type pleisterwerk dat natuursteen imiteert (afgeleid van het Franse ‘simili-pierre’).

De originele driedeling werd hernomen als resterende getuigen van het oorspronkelijke plan. De overige delen hadden echter geen historische waarde meer en worden volledig afgebroken of grondig verbouwd.

Op het gelijkvloers is een commerciële ruimte voorzien, waar zich momenteel Bier Central bevindt. Aan de linkerzijde van woningen is de toegang tot de bovenliggende appartementen.

De eerste drie verdiepingen omvatten appartementen met één en twee slaapkamers. De bovenste bouwlagen worden ingenomen door een duplexappartement met drie slaapkamers en een terras aan zowel voor- als achtergevel.

Tekst: Fréderic Louis & a154 architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.