Festival van de architectuur strijkt neer in Gent

Architectuur heeft niet alleen de kracht om gebouwen en functies te verbinden. Het brengt ook mensen dichter bij elkaar. Hét uitgangspunt van het tweede Festival van de architectuur (F/a), dat van 21 tot 27 september zal neerstrijken in onze stad.

Na een succesvolle eerste editie in Antwerpen, strijkt het Festival dit jaar neer in Gent. Centraal staat het thema ‘Verbind de stad!’. In de stad van morgen wonen we niet alleen dichter bij elkaar, we gaan ook steeds creatiever om met minder ruimte door meer te delen en te verbinden. Waarom geen sporthal op het dak van een supermarkt? Delen we niet beter de auto die we slechts af en toe gebruiken? Architectuur speelt daar vandaag een cruciale rol zonder dat we het vaak doorhebben. Want architectuur is veel meer dan alleen maar bouwen.

Kunstencentrum Vooruit. Foto © Karin Borghouts.

In Kunstencentrum Vooruit en tal van Gentse cultuurplekken zoals Design Museum Gent, Kunsthal en Onbetaalbaar vind je een boeiend programma vol talks, lezingen en workshops, maar ook performances en exposities. Een aantal evenementen zullen we in de komende weken verder in de verf zetten.

Dominoes in Marseille, door Station House Opera. Foto © Adrien Bargin.

De Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele draagt alvast mee de boodschap van verbinding uit met een eigen programma. Samen de stad bouwen, daar gaat het voor hem om. Zijn visie op stadsontwikkeling verbindt onder meer wijken uit de verschillende gordels van de stad, iets dat bij uitstek aan bod komt in de spectaculaire kunstinstallatie Dominoes van het internationaal gerenommeerde Station House Opera. De installatie werd eerder al in steden als Montpellier en Kopenhagen getoond, maar is iedere keer uniek omwille van de veranderende context. Met het parcours worden niet alleen boeiende plekken en architecturale parels onder de aandacht gebracht, maar worden ook de buurtbewoners verenigd. Het kunstwerk kan namelijk enkel door samenwerking worden gerealiseerd. De bewegende sculptuur van duizenden dominostenen trapt het festival feestelijk af op zaterdag 21 september en zal wijken als Ledeberg en Moscou letterlijk met elkaar verbinden.

Het jonge curatorenteam voor Dag van de architectuur. Foto © Wouter Maeckelberghe.

Op zondag 22 september gaan over heel Vlaanderen en Brussel de deuren van opmerkelijke gebouwen en boeiende ontwerpbureaus open tijdens de Dag van de architectuur (D/a). Negen studenten uit architectuur, stedenbouw en ingenieurs- wetenschappen vormen het F/a Curatorenteam en selecteerden een kleine honderdtal gebouwen die voor hen verbinding ademen. Met een doe-boekje voor kinderen kunnen ook de kleinsten onder ons architectuur op een speelse manier ontdekken.

Stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele. Foto © Stad Gent.

Tijdens het festival wil stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele de kwaliteit van de bebouwde ruimte verhogen door het gesprek aan te gaan met verschillende spelers uit het veld. Hiervoor ontwikkelde hij vijf kamers. In de Kwaliteitskamer, Stadskamer, Advieskamer, Ontwerpkamer en Bouwmeesterkamer is ruimte voor gesprek met beleidsmakers, stedelijke diensten, opdrachtgevers, ontwerpers en inwoners van Gent. Iedere dag stelt de bouwmeester een nieuwe kamer voor in een ander format. Met een blik achter de schermen, ateliers, rondleidingen en bezoeken aan ontwerpers laat hij ook het brede publiek kennismaken met de functie van de Gentse stadsbouwmeester.

Naast bovenstaande evenementen en activiteiten, zijn er nog een heleboel andere zaken te doen en te ontdekken. Enkele doen we later verder uit te doeken, maar voor een volledig overzicht verwijzen we graag verder naar de officiële website van het Festival van de architectuur.

De organisatie zoekt ook nog naar vrijwilligers om de activiteiten in goede banen te helpen leiden. Geïnteresseerd? Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.