Werfupdate: ontwikkeling Oude Dokken in de hoogte

Architectuur: Stéphane Beel Architects (De Faar), ONIX architecten (Pergola), XDGA (Melopee), BLAF architecten i.s.m. ONIX architecten (DEK), 360 architecten i.s.m. BULK architecten (Stapelplein)
Opdrachtgever: Stad Gent, Acasa & Urbanlink i.s.m. sogent
Fotografie: Kevin Vanderbeke

We beginnen onze wandeltocht aan de Schipperskaai. Naast de Faar by Beel en de toren aan het Stapelplein, zijn er nog woontorens op komst langs het Handelsdok.

De derde woontoren ‘Pergola’ is al in aanbouw. In deze nieuwbouw komen er een aantal budgetwoningen en 21 levensloopbestendige, zogenaamde ‘budgetappartementen’. Het gebouw werd ontworpen door het Nederlandse ONIX architecten en zal opvallen door zijn onconventionele getrapte vorm, opgetrokken in baksteen.

En… als dit gebouw wordt opgeleverd, zullen we al min of meer mogen beginnen uitkijken naar het gebouw van de Arteveldehogeschool, gelegen op de groene strook rechtover de energiecentrale aan Dok-Zuid. Daarvoor loopt er momenteel een ontwerpwedstrijd.

Ook het ‘Zuidveld’ ter hoogte van de huidige DOK-site moet nog ontwikkeld worden. Kortom, het is nog niet gedaan met bouwen.

De Faar doet zijn naam ondertussen alle eer aan. Met de vuurrode betegeling op de gevel, kan je niet zeggen dat ie niet opvalt als ‘baken’ voor de Oude Dokken. De kleurcombinatie met de dieperliggende gevel blijft een ietwat vreemde keuze… maar iets met des goûts et des couleurs

Ook het stadsgebouw Melopee is intussen geopend en het Kompasplein voor de school is aangelegd.

De Kleindokkaai werd enkele maanden geleden opnieuw aangelegd. Van triestige kasseiweg is het geëvolueerd naar een aangenaam fietspad.

Die zal trouwens binnenkort nog een stukje interessanter worden want het grijze gebouw met loods wordt eind dit jaar gesloopt om plaats te maken voor een project van de Brusselse bouwpromotor Candor.

Visualisatie: Candor.

Aan de waterkant komen 28 appartementen, aan de kant van de Koopvaardijlaan komt een hotelcomplex met 162 kamers. Pal naast het IBIS-budgethotel.

De ontwikkelingen aan het Stapelplein krijgen stilaan het uiteindelijke vorm. De toren heeft zijn finale hoogte bereikt en de verdere afwerking is in uitvoering. Uiterst links op de foto ligt het zogenaamde ‘Zuidveld’. Ook daar wordt in het masterplan rekening gehouden met een torenaccent.

In de voorgrond het kruispunt Ham met Kraankindersstraat. Hier komen 26 sociale woningen voor de Antwerpse huisvestingsmaatschappij ABC. Op de achtergrond de nieuwe woontoren aan het Stapelplein.

Vertrekkende vanuit het centrum, heb je via de Belfortstraat een mooie zicht op de toren van het Stapelplein die boven de huizenrijen uitsteekt. Ook in de Kongostraat neemt de toren een prominente plek in.

Een laatste toetje en aanrader voor een coronawandeling. De nieuwe promenade rond het Houtdok met het Kapitein Zeppospark vormt ondertussen al een heerlijk rustige plek om te vertoeven onder de oude ST1-havenkraan.

Tekst: Fréderic Louis & Kevin Vanderbeke / Foto’s: Kevin Vanderbeke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.