Einde discussie: zes bomen zullen de Korenmarkt opfleuren

Na maanden discussiëren, lijkt de kwestie om meer groen op de Korenmarkt te krijgen, eindelijk beslecht te zijn. De bomen komen er in 2015, om het -voor sommigen althans- grijze en kale plein op te fleuren.

In september stelden we deze noodkreet om meer groen reeds in vraag op Gentcement, maar toen was stilaan duidelijk dat er geen ontkomen meer aan zou zijn. Er is dan nu ook beslist om in de loop van de herfst van 2015 zes nieuwe bomen te planten, verspreid over de Korenmarkt.

adh_2014-03-19_centrum-025

De Korenmarkt maakt deel uit van het grotere KoBra-project, naar het ontwerp van Robbrecht & Daem en Marie-José Van Hée. Het is van in het begin van de ontwerpfase een bewuste keuze geweest van de architecten om de verschillende pleinen op elkaar te doen inspelen, met groen-accenten zoals die aan de Stadshal en open vlaktes zoals de Korenmarkt. Maar dat was dus niet naar de zin van vele Gentenaars en horeca-uitbaters.

Vier bomen komen ter hoogte van de terrassen aan de oostzijde van het plein (kant Starbucks/Wok-a-Way). Deze zullen hopelijk de vele palmbomen en ander tropisch groen doen verdwijnen, die destijds werden geplaatst om het ‘grijze’ plein wat kleurrijker te maken (wellicht dat het nieuwe terrassenreglement van de stad daar ook wel iets aan kan veranderen, maar dat is nu een andere kwestie). De twee overige bomen komen voor het Post Plaza-gebouw en aan de Sint-Niklaaskerk.

adh_2014-03-19_kobra-002

Doordat er al heel wat evenementen gepland zijn en vergunningen zijn uitgedeeld voor de Gentse Feesten, Lichtfestival en Winterfeesten, kunnen de bomen niet vroeger gepland worden dan het najaar van 2015.

Welke bomen er gaan komen en hoe ze geplaatst gaan worden is nog niet bekend, dit wordt eerst nog verder door de stad onderzocht. Ook zal er nog steeds rekening gehouden moeten worden voor de twee kunstwerken die er -ooit- moeten komen op de twee betonnen sokkels die reeds geplaatst zijn op het plein.

Tekst: Fréderic Louis / Foto’s: Amaury Henderick & Google

1 reply on “ Einde discussie: zes bomen zullen de Korenmarkt opfleuren ”
  1. Ik vind dit een heel goed initiatief, al had men dat eerder moeten doen! maar , niets mooier dan in de lente, zomer wat mooie hangbakken, er alvast bij! Zoveel geld voor een stenen woestijn! Geen rust plekjes, op de grond zitten, iedereen moet ervan kunnen genieten, zonder daarom voor de neus van de zaken, op de grond of op de klanten van het terras te zitten kijken en omgekeerd! De Horeca zaken hadden erbij meer privé mogen krijgen, gescheiden door bijv. groen bakken(hout/steen..er is echt heel weinig groen in het centrum, dat val erg op! Ok, er is elke dag werk voor groendienst, maar met al wat de horeca zaken betalen, voor een terras te mogen zetten(goed of slecht weer, he) en al de inkomens, met feesten enz..Gent is al veel netter..mooier, met al die gebouwen opgefrist enz..Maar het meot gezellig blijven, er zijn ook Gentenaars en bezoekers en toeristen, niet iedereen wil daar zomaar op de grond zitten, op het mooiste plein van Gent, wel ander beeld in gedachte! Nu, toch een leuke positieve stap in de goede richting! Dank U 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.