Werf-update: Bakstenen kaaimuren van Houtdok komen bloot te liggen

Momenteel krijgen de historische, bakstenen kaaimuren rond het Houtdok aan de Muide een stevige opwaardering. Rondom het hele dok worden de twee rijen van bakstenen bogen, waarvan tot nu toe enkel de voorste rij zichtbaar was, hersteld. Door het weggraven van aarde en zand rondom deze bogen, wordt de volledige structuur nu echt goed zichtbaar.

©
© Marc Pinte

De ruimte tussen de beide rijen bogen wordt als een open wandelgalerij aangelegd. Aan de waterzijde van de bogenrijen komt dan weer een nieuwe kaaipromenade. Deze maakt deel uit van de promenade rond de volledige Oude Dokken en momenteel al zichtbaar is aan de Schipperskaai. De aannemer bouwt meteen ook een hellend vlak om bootjes in het water te laten, want later komt hier ook nog een jachthaven.

© Marc Pinte
© Marc Pinte

Naast de bakstenen bogen, worden ook andere restanten uit het verleden bewaard. De arduinen hellingen rondom het dok, enkele waardevolle houtkanten langs het water en restanten van de oude bokkraan en scheepslift aan de westzijde van het dok: allemaal worden ze in de plannen geïntegreerd.

© sogent
© sogent

Tijdens deze werken wordt tegelijk een deel van het water gedempt. Bij de aanleg van het park zal de Stad Gent dit stuk omtoveren tot recreatieve zone, met strand, groen en moeras.

De vernieuwing van de kaaimuren en het Houtdok past in de herontwikkeling van de Oude Dokken tot een volledig nieuwe woonwijk aan het water. Als alles volgens plan verloopt, zijn deze werken tegen eind 2015 afgerond.


Bekijk grotere kaart

Bron: Nieuw Leven in de Oude Dokken / Foto’s: Marc Pinte & sogent / Illustratie: NERO architecten

2 replies on “ Werf-update: Bakstenen kaaimuren van Houtdok komen bloot te liggen ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.