Water in de stad: een motor voor mobiliteit en economische activiteit

Het Gentse binnenwater wint aan populariteit. Een stijgend aantal plezierbootjes, woonboten, evenementen en watersporters. Om dit alles in goede banen te leiden en nog een stapje verder te gaan, schreven De Vlaamse Waterweg nv en Stad Gent een uitgebreide beleidsvisie. Want er zit veel potentieel in onze wateren.

De vraag van aannemers om bouwmaterialen over het water te vervoeren stijgt. Steeds meer bewoners willen woonboten aanmeren, terwijl ondernemers plannen voor varende hamburgerkramen of drijvende evenementenpontons… Er is dus duidelijk nood aan een duidelijk kader, vóór onze wateren dichtslibben door de overvloed aan gebruikers.

Ruimte voor water.
Water als drager van mobiliteit.

Behalve richtlijnen voor alle verschillende gebruikers en functies in en rond het water, worden ook zogenaamde waterruimtes voorgesteld: specifieke plaatsen waarop de nieuwe beleidsvisie aan de praktijk werd getoetst.

Experts en betrokkenen van De Vlaamse Waterweg nv en de Stad Gent gingen met elkaar in debat en structureerden inzichten rond zes uiteenlopende thema’s: ruimte voor water, economie, mobiliteit, wonen en werken op het water, ecologie en waterkwaliteit. De tekst kreeg vorm in samenwerking met OMGEVING, ondersteund door De Urbanisten, Eco Insight, Hydroscan en Idea Consult.

Economie op het water.
Verblijfsruimte op water.

Water vervult veel meer functies dan je zou denken. Een goed uitgedachte blauwe structuur maakt de stad veel leefbaarder. Mensen denken daarbij meteen aan de Korenlei, als ultieme waterontmoetingsplaats. Of aan de openlegging van de Nederschelde als fraai stukje stadsvernieuwing. Maar de rol van water gaat veel verder dan louter esthetiek. Zo beschermen de vele waterpartijen niet enkel tegen overstromingen, maar verlagen ze ook de temperatuur bij hitte. En ook de economische en mobiliteitsrol van onze waterwegen valt niet te onderschatten.

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Nu de visienota bekend is, gaan zowel Stad Gent als De Vlaamse Waterweg nv weer rond de tafel zitten om concrete actiepunten te definiëren: de opmaak van een politiereglement, een steigerreglement, een beheersplan, de uitwerking van een huisstijl waterinfrastructuur op en naast het water (bvb. accommodatie voor kajak/kano) … Welke delen van de visie werkelijkheid worden en in welke volgorde, zal blijken uit de wensen, ideeën en engagementen van alle partners.

Waterkwaliteit verhogen.
Groen-blauwe ruggengraat.

Lees de beleidsnota en presentatie alvast hier na. Zonder twijfel houden we jullie verder op de hoogte van concrete voorstellen die een impact zullen hebben op onze waterwegen.

Bronnen: De Vlaamse Waterweg nv & Stad Gent
Visualisaties: OMGEVING i.s.m. De Urbanisten

1 reply on “ Water in de stad: een motor voor mobiliteit en economische activiteit ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.