Doorzonwoning met stadstuin als extra kamer

De oriëntatie van de woning, met een centraal geplaatste trappenpartij, deelde de oorspronkelijke woning in Gent-centrum letterlijk en figuurlijk in twee. Door het behoud van authentieke elementen en deze te combineren met nieuwe materialen, creëerde Studiobont een hedendaagse doorzonwoning.

Woning ontvouwt zich opnieuw naar haar buitenruimte

Het huisvestingsproject uit ’58 waarin deze woning is gelegen, wordt kenmerkt als een aaneenschakeling van identieke, gespiegelde rijwoningen. Vele bewoners bebouwden in de loop der jaren de open ruimte tussen de aanbouwen en de achterliggende weg met veranda’s en bijkomende achterbouwen. Dit ten nadele van een kwalitatieve buitenruimte en de relatie ervan met de respectievelijke binnenruimtes.

Een atypische ingreep met een vertrouwd stedelijk karakter

Deze 19e-eeuwse rijwoning in het midden van de Rijsenbergwijk in Gent had naast een integrale opfrissing, vooral nood aan extra woonoppervlakte. Door de werking van de woning te herdenken en de achterbouw volledig te herbouwen, slaagde het Gentse GRAUX & BAEYENS architecten erin om een nieuw, coherent geheel te vormen, terwijl het toch zijn vertrouwd karakter behoudt.